Gå till innehåll

Känslor, uttryck, förebilder, intressanta motiv, bakgrund


Hur kändes det när juryn hörde av sig med beskedet?

- Jag blev galet glad och lite chockad. Fick läsa beskedet två gånger för att förstå att det var sant. Tjejerna som är med i bildserien ska också få ta del av glädjen. Vi kommer att fira med ett sommarparty.

Allt fler skaffar kamerautrustning och ger sig ut för att fånga intressanta motiv, varför tror du att fotografering och bild har blivit så populärt?
- Det kanske beror på att man snabbt ser ett resultat och på något sätt påverkar bilder oss så hänsynslöst och oförutsägbart. En bild som berör oss kommer vi ihåg. Uttrycket att en bild säger mer än tusen ord är något uttjatat men jag förstår varför.

Har du några förebilder?
- Just nu är det en Sally Mann-utställning på Fotografiska. Hon är en fantastisk fotograf. Hennes bilder ställer så många frågor till betraktaren om vad som är rätt och fel, om livet och döden, om det privata och offentliga. Det tog ett tag innan jag förstod att jag verkligen gillar henne. Två andra som jag har fått mycket inspiration av är Ernst Haas och Ewa-Mari Johansson. Två helt olika fotografer men för mig oerhört viktiga på olika plan. En annan fotograf som inspirerar mig till vardags är Knut Koivisto. Han gör fantastiska porträtt och bildsamlingar.

Vilken/et är din drömbild/motiv?
- Jag har aldrig tänkt på det. Jag älskar att skapa bilder med barn. Det är så ärligt och så rak kommunikation. Där är mötet mellan mig och barnet det viktigaste. Varför inte en bild på kronprinsessan Estelle?

Berätta om dig själv. Vem är du och hur väcktes ditt intresse för bild och fotografering?
- Vi har bott utomlands i cirka 15 år och då har jag varit  min kamera trogen. Jag har varit en glad amatör och inte haft några djupare tankar kring bilder. I bakhuvudet har det funnits en dröm om att bli fotograf men jag har aldrig trott att den drömmen skulle förverkligas. Tillslut tog jag modet till mig och vågade starta eget i samband med att vi flyttade hem till Sverige. I höstas flyttade jag själv till storstaden och pluggade en termin på heltid på Berghs i Stockholm. Även om vi har småbarn så kändes det som att det var nu eller aldrig. Genom skolan fick jag ett professionellt tänk och ett första kontaktnät i fotografkretsar. Jag har en magisterexamen inom sociologi, men jag har upptäckt att kreativitet med bilder är min grej.


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 10 juni 2012.

Pressbilder

För pressbilder kontakta:
Anna Nordström
tel:073-830 70 74
holmgrena@hotmail.com