Gå till innehåll

Virka liten kaka

  • Fredag, 17 augusti 2012

Hallongrotta, tårtbit och maräng. Med virknål och garn skapar cirkelledaren Catarina Sandstedt tillsammans med deltagarna de mest delikata bakverken. Nu har du chansen att lära dig virka sju sorters kakor.

Alla ligger de där på kakfatet och ser sådär förrädiskt läckra ut. Det riktigt vattnas i munnen när man ser Catarina Sandstedt virkade kakor och bakelser.

- När jag började virka hade jag aldrig hållit i en virknål tidigare och om jag kan lära mig så kan alla, säger en entusiastisk Catarina Sandstedt.

Det var Catarinas mormor som fick henne intresserad av att lära sig hantverket genom att hon skickade några virkade kakor på posten till barnbarnet Lucas.


- Det var när jag såg de fina kakorna som jag ville lära mig virka och tänkte att det är en fin present att ge bort.

Sagt och gjort. Efter många timmar, flera telefonsamtal till mormor och ett stort tålamod växte kakfatet fram med kanelbullar, ballerinor, mazariner och andra godsaker.

- I början var jag helt galen. Jag virkade så fort barnen hade lagt sig. Det bley högar av bakverk. Numera är jag inte lika uppslukad. Jag har trots allt en familj och en trädgård att ta hand om, säger Catarina och skrattar.

Intresset för virkade bakverk är stort. Många vill lära sig att virka. Catarina Sandstedt har både uppmärksammats i lokaltidningen och i lokaltv. Hennes blogg har flera tusen besökare som har blivit inspirerade av hennes hantverk. För att möta detta stora intresse kommer hon tillsammans med ABF i Halmstad, dit hon nyligen flyttat, ordna både workshops och studiecirklar. 

- Alla är välkomna. Vi kommer virka ungefär en kaka per gång. När studiecirkeln "Virka liten kaka" är slut hoppas jag att alla har sju sorters kakor till sitt kakfat.


Medan det för Catarian Sandstedt bara tar 35 minuter att virka ett Ballerinakex kanske det tar ett par timmar för en nybörjare. "Virka lien kaka" vänder sig till alla, nybörjare som erfarna. Det som behövs är garn, virknål och tålamod.

 Text: Frida Lenholm

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 26 augusti 2012.

Catarina Sandstedt, cirkelledare

Varför är det så kul att virka?
- Det är avkopplande och så kan man se på TV och virka samtidigt. Det är också lätt att ta sig med och virka på tåget eller bussen. Det är ju bara garn och virknål.

 

Vilket bakverk tycker du bäst om?
-
Munken. Den ser så smarrig ut med sin glasyr och så är den kul att virka. Men om jag bakar på riktigt är det kladdkaka. Det är så gott så det gör jag säkert minst en gång i veckan, skrattar Catarina Sandstedt.

Starta en studiecirkel

Samla ihop några stycken och lär er virka tillsammans Läs mer