Gå till innehåll

Helén Pettersson vald till ABFs ordförande

  • Torsdag, 31 maj 2012

Arbetarnas bildningsförbund har fått sin första kvinnliga ordförande. Helén Pettersson valdes av en enig förbundsstämma. Se hela förbundsstämman: http://www.abflive.se

- Jag känner mig stolt och glad över att ha fått ett av våra finaste uppdrag som vi har inom svensk arbetarrörelse, säger Helén Pettersson.

För ABFs nye ordförande har folkbildning varit avgörande genom hela livet. Hon säger själv att hon inte passade in i den traditionella skolmiljön.

- Jag fick inte så bra betyg i grundskolan. Efter nian började jag arbeta som hotellstäderska och redan som 17-åring engagerade jag mig fackligt på min arbetsplats.

När Helén senare blev studiemotiverad, tack vare fackliga kurser som hon deltog i, kunde hon läsa in gymnasiekompetensen på Brunnsviks folkhögskola. När hennes folkhögskolestudier var klara var massarbetslösheten i Sverige ett faktum.

Helén var arbetslös i några år. Under den tiden höll hon många fackliga kurser runtom i landet, vilket senare ledde till att hon fick jobb som ombudsman på Hotell och Restaurangfackets Stockholmsavdelning. Därefter började hon som ombudsman på LO-distriktet i Stockholm.

 - Efter det fick jag drömjobbet som ombudsman på LO-idédebatt . Där är folkbildningen grunden. Vi anordnade i samarbete med andra, inte minst ABF, mängder av olika verksamheter så som seminarier, filmfestivaler, socialistiska forum, sociala forum och vi producerade också material för debatt och diskussion. Det var fantastiska år som utvecklade min syn på arbetarrörelsen och folkbildningen, säger hon.

Under tiden på LO-idédebatt vikarierade Helén emellanåt som ombudsman och kassör på LO-distriktet hemma i Västerbotten. Det var då frågan kom från fackföreningsrörelsen om hon ville bli facklig kandidat till riksdagslistan inför valet 2006.

- Jag tackade ja till det och har nu varit riksdagsledamot för Socialdemokraterna sedan dess, något som jag tänker fortsätta att vara även om jag blir valt till förbundsordförande för ABF. Idag är jag också ordförande för ABF-distriktet i Västerbotten.

 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 3 maj 2013.

Presskontakt

Mattias Vepsä
08-613 50 23
073-54 51 508

Pressbild på Helén Pettersson

Se intervjun med Helén Pettersson

Livslångt lärande och nya chanser

" ABF är en kraft som kan ge människor möjligheter till ett livslångt lärande och nya chanser i livet. "

Helén Pettersson

Extra förbundsstämma

Enligt ABFs stadgar har stiftarna, Socialdemokraterna, Landsorganisationen och Kooperativa förbundet rätt att föreslå ny förbundsordförande inför förbundsstämman. En extra stämma blir den 16 juni 2012 kl: 9.30 ABF huset, Sveavägen 41, Stockholm.

Om Helén Pettersson blir vald på förbundsstämman blir hon ABFs första kvinnliga ordförande. Karl-Petter Thorwaldsson har varit ordförande för ABF sedan 2000.