Gå till innehåll

Mångfaldspris och demokratipris till ABFs cirkelledare

  • Tisdag, 20 augusti 2013

Det blev storslam för ABFs cirkelledare i Sandviken som innan sommaren kammade hem både kommunens Mångfaldspris och Demokratipris för det bostadssociala projektet på Norrsätra i Sandviken.

– Genom sång, dans, bild och teater har vi lyckats förena människor, säger cirkelledaren och projektledaren för det bostadssociala projektet Kulturplats Norrsätra, Kjerstin Lundblad.

Det är tack vare kulturen som det invandrartäta bostadsområdet Norrsätra blivit en tryggare plats att bo och leva på. Det menar i alla fall Kjerstin Lundblad som tillsammans med sin sambo Karl-Erik Larsson, även han cirkelledare för ABF, fått ta emot dubbla demokratipriser för att de med ”Kulturplats Norrsätra”, under ABF och Sandvikenhus regi, lyckats öppna dörrar in i det svenska samhället för människor som befunnit sig i utanförskap.


- I Norrsätra bor det 90% invandrare med olika kulturer och religioner. Men genom våra studiecirklar inom teater, dans, sång, musik och bild har vi lycktas förena människor. Dessutom måste de jobba tillsammans för att det ska bli någonting, säger Kjerstin Lundblad.

Integrationssatsningen i Norrsätra drog igång i april förra året. Kjerstin Lundblad, som brinner för demokrati och mångfald, kände att hon ville göra något för Norrsätra som klassas som ett problemområde med rasism, bränder, bråk och skadegörelse. Sedan projektet drog igång syns skillnaderna tydligt.

- Det är inte alls lika mycket klotter här längre. Området har blivit lugnare och tryggare. Människor från olika länder har också börjat prata mer med varandra nu, säger Kjerstin Lundblad.

Till lokalen som blivit navet för verksamheten på "Kulturplats Norrsätra" kommer alltifrån femåringen till den äldsta som är 101 år gammal. Förutom cirklarna i kultur finns här också bland annat pyssel, läxläsning, svenskundervisning, matlagning, engelska, fotboll och hjälp med att fylla i och förstå blanketter. Demokratifrågor pratas det också om inom cirklarna och hur man bemöter och behandlar varandra.

- Jag vill att alla ska behålla sina kulturer men också att alla ska komma in i det svenska samhället. Vi måste lära oss att acceptera och respektera varandra som individer, säger Kjerstin Lundblad.

Vad är det som driver dig?

- Jag har alltid brunnit för mångfald och invandrarfrågor och att öka förståelsen mellan människor. Att se barnen och ungdomarnas självförtroende växa genom våra studiecirklar ger en fantastisk känsla. Det är det som gör att jag orkar fortsätta trots kulturkrockar. Jag älskar det jag gör och ABF är en fantastisk arbetsgivare med rätt värdegrund.  

Vad betyder utmärkelserna för ABF?

- För ABF- Gästrikebygden i Sandviken är det ett enormt lyft. Även för norrsätraborna har priserna betytt mycket. Mångfalds- och demokratipriset är verkligen ett bevis på att vi gör skillnad i samhället. Det ska vi alla inom ABF sträcka på oss för, säger Kjerstin Lundblad.

Text: Frida Lenholm

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 21 augusti 2013.

Brinner du också för folkbildning?

Film

ABF har ett stort antal cirkelledare från norr till söder, i varierande ämnen. Är du intresserad av att bli cirkelledare hos ABF?