Gå till innehåll

”Hej, jag heter Jan-Eric och jag är bög”

  • Söndag, 17 februari 2013

Jan-Eric Borneblad är homosexuell. Det är hans sexualitet, inte hans identitet. Med föreläsningar och samtal vill han att vi ska se hela människan, att fördomar och förutfattade meningar om HBT-personer ska raseras. Inte bara i Örebro där han bor utan i hela Sverige.

- Hej, jag heter Jan-Eric Borneblad och jag är bög.

Så kan en föreläsning med den passionerade och engagerade mannen Jan-Eric Borneblad börja. Mannen med de nyfikna ögonen som brinner för sina föreläsningar kring ABFs studiematerial ”HBT-förr och nu” och det mer personliga samtalet ”Jag kan acceptera men inte alltid förstå.”

- Jag vill att människor ska ta personen för vad den är och förstå att ens sexualitet inte är ens identitet, säger Jan-Eric bestämt.

Den bästa föreläsningen är när han ”blir bombarderad med frågor” och får dela med sig av sina erfarenheter. Jan-Eric har fått kämpa sig fram från ett utanförskap till den respekt som han upplever idag eller som han själv säger:

- Jag har 35 års inskolning utan studielån eller akademiska poäng. Men jag har en fylld ryggsäck av erfarenheter som det går att ösa ur.

Han kom ut som homosexuell i mitten av 90-talet. På en restaurang. Det var när den värsta lunchrusningen hade klingat av som hans vän frågade om han var homosexuell. Då fick hans svar ”ja” applåder från obekanta på restaurangen. Men så positiva reaktioner har det inte alltid varit. Han har blivit hotad med ”Du är en jävla bög, du ska dö” eller som den gången då han fick en loska i ansiktet.

 
- Jag är inte färdig med att komma ut. Det gör jag flera gånger på en dag när jag har föreläsningar. Men numera ser jag mig inte som ett offer. Min sexualitet har blivit mitt yrke, inte min identitet, säger Jan-Eric.

Liksom i Jonas Gardells film ”Torka aldrig tårar utan handskar” om hur AIDS skördade liv i Sverige på 80-talet bär Jan-Eric, som många andra män, på samma historia. Även han åkte från uppväxtens lilla ort till storstaden Stockholm för att hänga i parkerna och gå på festerna. Samtidigt som han minns hur löpsedlarna skrek ”Bögpesten har slagit till” och ”det är bögarnas fel”. Jan-Eric vet hur det var. Han vet också hur viktigt det är att fortsätta berätta om HBT-historien och om sina egna erfarenheter.

- Innan jag lägger mig i träkistan vill jag skriva en bok om hur HBT utvecklats från början på 50-talet fram till idag. Det finns nämligen inte någon sådan bok idag.

Tills dess att han börja skriva på boken fortsätter Jan-Eric att förändra samhället och de stereotypa bilder vi bär på, som att bögar är fjollig, feminina och att de klär sig i kvinnokläder. Jan-Erics föreläsningar behövs, för som Einstein sa: ”Det är svårt att leva i en tid där det är lättare att spränga en atombomb än en fördom.”

Text och foto: Frida Lenholm

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 februari 2013.

Boka föreläsning

Jan-Eric Borneblad föreläser om sina erfarenheter.

Fakta

 

Hbt betyder homosexuella, bisexuella och transpersoner.

1950 – RFSL bildas den 21 oktober. Målgruppen är homosexuella.

1971 - Första gaydemonstrationen sker i Örebro och arrangerades av ”Club Gay Power”

1979 - Socialstyrelsen tar bort homosexualitet som en sjukdom.

2009 – samkönade par får möjligt att få vigseln förrättad inom Svenska kyrkan.