Gå till innehåll

John Haataja - ny utvecklingschef på ABF

  • Torsdag, 19 september 2013

Efter 18 år på Handels, varav 8 år som förbundets avtalssekreterare, har det blivit dags för John Haataja att gå vidare. Den 1 oktober börjar han som ny chef på ABFs utvecklingsavdelning.

Grattis till jobbet. Hur känns det?
Tack, det känns jättebra och kul.

Varför tror du att du kommer att bli en bra chef för ABFs utvecklingsavdelning?
Jag har arbetat med utveckling av både personal och av projekt på Handels i många år.  Förhoppningsvis har jag med mig en hel del erfarenhet som går att använda inom ABF.

Vad ser du mest fram emot med det nya jobbet?
Att jobba med verksamhetsfrågor på ett annat sätt än jag har kunnat på Handels. Det kommer att bli intressant med alla organisationer som ABF samarbetar med och all den stimulans som finns med det.

Vilka arbetsuppgifter kommer du ha?
Att utveckla verksamhetsfrågorna med de olika medlems- och samarbetsorganisationerna inom ABF med hjälp av den personal som finns på avdelningen. Det känns som ett utvecklande jobb. Det kommer nog handla om allt från studiecirklar, politik till kultur.

Hur tror du att ABF kan utveckla den fackliga verksamheten?
Jag vill föra in mer av de fackliga frågorna eftersom det är en av grundstenarna i ABF och det ska i sin tur bidra till att ABF kan arbeta mer med de fackliga organisationerna. Jag tror att det är viktigt att nå de enskilda förbunden mer och även se hur man kan utveckla samarbetet på det nationella, regionala och lokala planet.

Hade du haft någon kontakt med ABF innan du tackade ja till nya jobbet?
I min ungdom var jag med i ABF-kören, ledd av Svante Lööf i Nynäshamn, där jag också var cirkelledare i gitarr i några år. ABF-kören heter numera Babords Halsar och leds fortfarande av min gamla musiklärare Svante Lööf.

Vad är det bästa med ABF?
Det bästa är att ABF hjälper människor i alla åldrar att utvecklas.

Du har jobbat 18 år på Handels, varav åtta år som förbundets avtalssekreterare. Om du blickar tillbaka, vad är du mest stolt över att ha åstadkommit som avtalssekreterare?
Jag är stolt över att ha lyckats få in jämställdhetspotter 2007, som gjorde att Handels såg till att kvinnor fick ett lite större genomsnittligt löneutrymme än män. Det har bidragit till att alla fackliga förbund, även Svenskt Näringsliv, har varit tvungna att förhålla sig till det genom åren. En annan sak som jag har varit med och bidragit till är kassaregisterlagen, vilket ledde till att skatteunderlaget ökade dramatiskt i kontanthandeln.  

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 19 september 2013.

John Haataja i korthet:

Född: 10 oktober 1960 i Karlshamn, Blekinge. Uppvuxen i Nynäshamn.

Bor: Kungsholmen, Stockholm

Familj: Sambo

Karriär i korthet: NK Grammofonskivor 1981-1986, CityVox (CD-skivor) 1986-1988, Skivbolag 1988-1989, Gulins 1989-1995 (klubbordförande), ombudsman Handels Stockholm 1995 - 2000, ombudsman förbundskontoret 2000-2005, avtalssekreterare/chef på förhandlingsenheten 2005- 2013.

Intressen: Musik, böcker, korsord, att simma, film, teater.

Styrka: Jag har inga svårigheter att bestämma mig.

Beundrar: Människor som vågar säga ifrån och göra skillnad. Allt från den lokala fackliga förhandlaren på arbetsplatsen till världsledare som Nelson Mandela.