Gå till innehåll

TRÄDGÅRD - Lär dig odla ekologiskt

  • Fredag, 19 april 2013

På en 1700-tals gård i Järna lär bröderna Robin och Ossian Tidblom ut sin dröm om att odla ekologiskt. Här får deltagarna i ABFs studiecirkel ”Trädgårdsodling” lära sig att odla i samspel med naturen utan kemikalier. I sommar kommer deltagarna att kunna njuta av giftfria grödor så som senapskål, vitlök, mangold, tomat och selleri.

Inne i barnkammaren står små plantor på rad under lampor som skänker dem extra ljus och värme. Det är basilika, tomat, persilja, salladssenap och purjolök för att nämna några. Här finns också asiatiska bladgrönsaker som Mizuna och Pac Choi.

- Det mesta som vi sått är mat men vi sår också en del för fägring som ringblommor och solrosor, säger Robin Tidblom, som tillsammans med sin bror Ossian Tidblom leder kursen ”Trädgårdsodling” på Tuna Gård i Järna. 

Bröderna, som arrenderar gården av Södertälje kommun, lär ut nytänkande ekologisk odling från grunden. På våren är det sådd, förkultivering, jordbearbetning och utplantering. Till hösten handlar det om skörd, kompost och lagring/förädling. Allt utan bekämpningsmedel eller gifter. Viktigt är också att ”odla så varierande som möjligt” för att gynna den biologiska mångfalden, säger Ossian Tidblom.


- Vi arbetar med naturen, inte mot den, menar han.

Några maskiner använder de inte heller. De vill inte ”bränna onödigt bränsle när det finns andra bra sätt att göra det på”. När det är dags för harvning kommer en vän som äger en häst och hjälper till med det och i det stora grönsaksfältet, det blöta och gyttjiga, bökar gårdens härdiga Linderödsgrisar runt.

- Många talar om trender. Men ekologisk odling är ingen trend. Det är ett behov av nödvändighet, berättar Robin Tidblom.

Förutom ekologisk odling får deltagarna också lära sig gamla tekniker och hjälpa till med arbetet på gården. De arbetar bland annat med den pågående byggnationen av terrassen med bäddar som ska bli en skogsträdgård. Där ska alltifrån örter till större träd växa tillsammans. 

- Vi har fått lära oss en massa bra finesser som att lök och tagetes skrämmer bort kålmasken, säger Lennart Larsson, en av deltagarna på kursen.

Anne Larsson, Lennart Larsson fru, som även hon är med på studiecirkeln nickar instämmande.

- Vi får också lära oss att tänka annorlunda. Förut har jag bara köpt en påse jord, men nu tittar jag alltid så att den är ekologisk. Ju mindre gift i maten desto bättre hälsa får man, säger hon.

För bröderna Tidblom är valet att leva ekologiskt självklart. Men innan tjälen gått ur jorden och utplanteringen kan börja får Robin Tidbloms favoritgröda salladssenapen stå under den värmande lampan ett litet tag till.

Text och foto: Frida Lenholm

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 19 april 2013.

Kurser och studiecirklar

Johner_solros_180x115

Hos ABF får du nya kunskaper, inspiration och idéer för allt inom trädgård.