Gå till innehåll

Läsbryggan vill få fler pojkar och män att läsa mer

  • Torsdag, 31 oktober 2013

Läsandet i Sverige sjunker. Speciellt bland män. Därför har ABF i Västernorrland tillsammans med folkbiblioteken och länsbiblioteken startat projektet ”Läsbryggan” för att ändra på mäns och pojkars förhållningssätt till böcker och litteratur.

Läsandet i Sverige sjunker med alarmerande siffror. Jämfört med 80-talet där 80 procent av föräldrarna läste för sina barn är vi idag nere på hälften. I synnerhet är det bland unga killar och män som läsandet försämras.

 

- Jag tror det beror på att många män tycker att det är omanligt att läsa. Det har inte heller funnits en tradition i deras liv att läsa böcker. Det är som Gunilla Molloy (docent i svenska) skrev i en debattartikel i DN: ”Om vuxna män inte läser böcker så kommer inte deras söner att göra det”, säger Eivor Schultz, kulturansvarig ABF Västernorrland.

För att motverka det sjunkande läsandet startade ABF Västernorrland tillsammans med folkbiblioteken och länsbiblioteken i juni 2011 projektet ”Läsbryggan” med målet att ändra på mäns och pojkars inställning till böcker.

Läs-för-mig-pappa2
- Vi vill att de ska upptäcka att skönlitterära böckerna kan ge ett roligare, rikare och mer lustfullt liv och att de genom böckerna kan ta del av andra människors världar och gestaltningar. Dessutom utvecklar läsandet den empatiska förmågan, säger Eivor Schultz.

Vidare menar Eivor Schultz att läsandet också är viktigt av demokratiska skäl. Det ökar läsförståelsen som bidrar till att barnen klarar sig bra i skolan. För att sprida projektet ”Läsbryggan” har ABF Västernorrland haft författarbesök i skolor, på bibliotek och idrottsföreningar, ordnat läsecirklar och författarcaféer, samarbetat med lärare och föreningsliv, haft kontakt med boenden för ensamkommande flyktingbarn samt arrangerat ”Läs för mig pappa”-dagar.

- Många av papporna som vi har pratar med har berättat att det var som en aha-upplevelse för dem när de insåg hur viktigt läsandet var för deras barn och att de själva, som står barnet så nära, är barnerts bästa läsförebild. 

Vems är ansvaret att få män och pojkar att läsa mer?
- ”Ensam är inte stark”. Därför är det viktigt att vi samarbetar med biblioteken för att öka läsförståelsen. Men den största läsfrämjande insatsen är när barnet får se sin pappa insjunken i en bok.

Slutligen, vilken bok skulle du vilja tipsa om?
- Leif G W Perssons bok ”Gustavs grabb” som handlar om starka band mellan en far och hans son. I boken får man följa hur hans läsande öppnade dörren till att bli den professor som han är idag. Den handlar om den klassresa han har gjort och hur han alltid, trots klassresan, bär med sig sin arbetarklassbakgrund. Skulle vi få honom som författarbesök skulle det inte vara svårt att få män att komma och kanske även läsa hans bok till att börja med.

Text och foto: Frida Lenholm 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 5 maj 2014.