Gå till innehåll

Litteraturens politiska kraft

  • Måndag, 20 maj 2013

Kan en poetisk text vara politisk? Det kommer deltagarna på ABFs sommarkurs ”Litteraturens politiska kraft” att diskutera. Genom att både läsa och skriva texter kommer de utforska gränserna mellan det skönlitterära och det politiska skrivandet.

En av de mest diskuterade texterna denna vår och ett viktigt inlägg i debatten om rasism har varit Jonas Hassen Khemiris öppna brev ”Bästa Beatrice Ask”. Texten som inleddes med orden: ”Jag skriver till dig med en enkel önskan, Beatrice Ask. Jag vill att vi byter skinn och erfarenheter. Kom igen. Vi bara gör det” nådde långt utanför Sveriges gränser.

- Jonas Hassen Khemiris text var konkret. Den berörde och var tydligt riktad till en person. Jag tror att det var det som gjorde att texten blev så uppmärksammad, säger Maja Andreasson, cirkelledare på ABFs sommarkurs ”Litteraturens politiska kraft”.


Det är texter som Jonas Hassen Khemiris som legat till grund för studiecirkeln "Litteraturens politiska kraft" som startar i Stockholm i mitten av juni. Under fem tillfällen kommer deltagarna att träffas för att samtala om den politiska texten och det litterära skrivandet.

- De kommer att få läsa olika texter, både journalistiska och skönlitterär. Texterna kommer att ligga till grund för diskussioner om skrivandet som motståndshandling. De kommer också att få skriva egna texter som vi sedan läser och pratar om gemensamt. Hur förstår vi en text? Vad gör den med oss när vi läser? Jag tänker att man får syn på sitt eget skrivande, eller sitt eget politiska engagemang, genom att träffa andra, läsa och samtala tillsammans. 


Vidare kommer deltagarna få ställa sig frågor om poesin och prosans politiska potential. Kan skrivandet vara aktivistiskt? Hur ser det litterära motståndet ut? Vad utmärker en politisk text och finns det egentligen några A-politiska texter? Men det viktigaste är att deltagarna själva ska få komma med önskemål och utforma kursen efter sina egna behov, menar Maja Andreasson. 

Till vilka riktar sig cirkeln?

- Den är för alla, både nybörjare och mer erfarna. Kanske är någon redan nu politiskt aktiv och vill utveckla sitt skrivande för att kunna kanalisera sina åsikter. Eller så finns det de som är vana vid att skriva men ovana vid att tänka politiskt kring sina texter.

Maja Andreasson menar att poesin har andra möjligheter, andra politiska strategier än exempelvis den journalistiska texten, som ofta är mer polemisk och direkt i sitt ärende. Att blanda text-genres, som Khemiri gjorde, är ett sätt att öppna upp för nya frågor, säger Maja Andreasson.

Fler studiecirklar "Litteraturens politiska kraft" kan eventuellt komma att anordnas i höst.

Text och foto: Frida Lenholm

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 maj 2013.

Fler kurser och studiecirklar hos ABF i sommar

Konst, måleri, teckning

Skriv in sommar i sökrutan ovan eller kontakta ABF där du bor för att se vilka kurser och studiecirklar som anordnas i din kommun.

Cirkelledare

Namn: Maja Andreasson
Ålder: 24
Bakgrund: Läser sista året på Biskops Arnös Författarskola

Favoritförfattare: "Det finns flera, men en av dem är Virgina Woolf för hennes fascinerande språk".

Kom i kontakt med ABF genom: Vännen Clara Bergström, informatör på ABF Stockholm. Det är tillsammans med henne och Hanna Holmer, ansvarig för föreläsningar, kultur och politiska studier på ABF Stockholm, som studiecirkeln växte fram.