Gå till innehåll

Måla ditt eget konstverk

  • Tisdag, 22 januari 2013

Akryl, olja eller akvarell. På ABFs konstcirklar i Nynäshamn väljer du själv vilket material du vill arbeta med och om du vill gå på öppen ateljé eller en längre konstcirkel med vernissage som avslutning.

- Den där målningen som föreställer en paprika blev jag nöjd med. Den får nog hänga i köket, säger cirkeldeltagaren Karin Löfgren som går ABFs studiecirkel i oljemålning hos Konstpoolen i Nynäshamn.

Cirkelledaren och konstnären Fredrik Johansson nickar gillande. Den röda paprikan har mycket av vad de får lära sig på kursen. Det är perspektiv, ljus, skugga med en varm färg i förgrunden och en kall i bakgrunden som ger bilden ett djup, menar Fredrik. Paprikan, äpplet och den uppstoppade skatan är stilleben som deltagarna övar sig på i början av studiecirkeln.

- Jag blir glad när de inte gör mina uppgifter utan kommer med egna initiativ. Vissa som är mer erfarna bygger exempelvis på sina stilleben med landskap. De får gärna överdriva. Målar man så målar man, menar Fredrik.

ABFkonstkurs2
Fredrik ger deltagarna grunderna, tipsen och knepen för hur de ska bygga upp en bild. Sedan är det upp till var och en att bestämma hur just deras målning ska se ut, på vilket sätt de vill måla på och om de använder fingrarna, en pensel eller en kniv som redskap.

- Jag skulle aldrig dra ett streck på en deltagares tavla. Däremot är det viktigt som ledare att plocka fram och påpeka det som är bra i bilden.

Han tycker bäst om att måla med oljefärg för att den ”lyser och är kraftig”. Deltagaren Eva Andersson håller med.

- Olja är roligt att använda. Det är friare än exempelvis akvarell eftersom det går lätt att måla över om det blir fel, menar Eva.

Åldern på deltagarna varierar från 15-70 år. De smygtittar på varandras alster, knycker idéer och ger feedback om något är extra bra i en målning. Deltagarna jobbar fokuserat sida vid sida.

- Ibland blir det alldeles tyst i salen. Då är alla är koncentrerade. Man kopplar av från allt annat och tänker bara på det man håller på med, säger Eva.


Staffli, färger, allehanda penslar, stilleben och skyddande målarrockar finns till deltagarnas förfogande såsom uppbyggda husmodeller med vilka deltagarna övar sig på ljus, skugga och perspektiv. De lär sig komposition liksom att lila och gult är komplementfärger. Men kanske att det är vernissagen, som deltagarna har i slutet av studiecirkeln, som är den alla kämpar för. Det är då, inramade med passepartout, som konstverken faktiskt är klara att visas upp.

Text och foto: Frida Lenholm

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 22 januari 2013.

Lär dig måla

ABFkonstcirkel

Släpp loss din skaparglädje i en av ABFs många kurser/cirklar.