Gå till innehåll

Sprejad konst

  • Fredag, 4 januari 2013

Klottersaneringen i Skellefteå har halverats. Det är en av pluseffekterna efter att ABF Skellefteå i samarbete med Skellefteå Graffiti satte upp en laglig graffitivägg i kommunen och startade studiecirklar i graffiti.

Graffiti är konst och inte klotter. Det anser ABF i Skellefteå som har flera studiecirklar inom sprejkonsten. Dessutom finns här en laglig graffitivägg där det nästan dagligen skapas ny konst.

Det var för tre år sedan som ABF Skellefteå tillsammans med Skellefteå Graffiti drog igång sina studiecirklar inom graffiti. Samtidigt skruvade ungdomar upp den 25 meter långa graffitiväggen längs Folkets Park för att de skulle ha någonstans att utöva sin konst på.

- Graffiti är en avancerad konstform och det tar lång tid att bli en duktig graffitimålare, säger Mikael Stenlund som är ombudsman på ABF Skellefteå. 


Ofta lägger deltagarna flera timmar på att rita i skissblocket och träna på hur man lägger toner och skuggor innan det sprejas på väggen. Många gör så kallade tags som är graffitimålarens signatur. Tags kan också visa att personen tillhör en grupp eller sympatiserar med ett nätverk och det är just dessa färgstarka texter och abstrakta bilder som pryder graffitiväggen i Skellefteå, berättar Mikael Stenlund.   

- Allt som målas på väggen fotas och läggs upp på bloggen innan det målas över, berättar Mikael Stenlund. 

Vad tycker Skellefteåborna om graffitiväggen?
- De är positiva och tycker det är bra att det finns en plats där ungdomarna kan vara. En av pluseffekterna med väggen är också att det för ett år sedan konstaterades att klottersaneringen i Skellefteå har halverats. De ungdomar som går på studiecirklar hos ABF har fått med sig andra ungdomar som då slutat att klottra på stan, säger Mikael. 

väggen
Vid sidan av studiecirklarna har ABF Skellefteå tillsammans med Skellefteå Graffiti och Folkparken Skellefteå under hösten presenterat ”The Streets Are Ours”. Det är ett projekt om gatukonst där graffiti är en del. Bland annat kom Riksteaterns 14 meter långa buss till Skellefteå förra sommaren. Skellefteåborna, stora som små, fick då prova på att spreja. Under hela hösten 2012 har det också pågått evenemang, föreläsningar, utställningar och även workshops med bland andra kända konstnärer som Ruben Wätte.

-  Jag har testat att spreja en ABF-tag. Men den blev inte så lyckad. Graffiti är verkligen svårt, säger Mikael.

Om graffiti är konst eller klotter kommer det alltid råda delade meningar om. Men som Mikael konstaterar så är det alltid i betraktarens ögon vad som är konst eller inte. Oavsett vilket så stoltserar Skellefteå Graffiti med att de under våren 2012 blev ABF Västerbottens kulturstipendiat. Det är ett erkännande för såväl medlemmarna i gruppen som för den konst som de utövar.

Text: Frida Lenholm Foto: ABF Skellefteå

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 januari 2013.

Se fler graffitimålningar

graffiti-puffbild

Alla graffitimålningar på graffitiväggen fotas och läggs upp på bloggen.

Kulturstipendium

Skellefteå Graffiti blev ABF Västerbottens kulturstipendiat våren 2012. Det gav ett erkännande till såväl medlemmarna i gruppen som för den konst de utövar.