Gå till innehåll

Teatern förändrade deras liv

  • Onsdag, 6 mars 2013

För tre år sedan var de kaxiga killar på glid. Nu har de rosats för sin teaterpjäs ”Det här är jag” där de med scener tagna ur verkligheten berättar om hur det är att vara andra generationens invandrare i dagens Sverige.

Benjamin, Almir, Amro, David, Ibrahim och Ismael glider in i ABFs lokaler i centrala Nyköping. De är några av killarna i teaterföreställningen ”Det här är jag”, den verklighetsbaserade pjäsen om hur de som andra generationens invandrare blir bemötta i samhället, av myndigheter och rasister. Det är också en teater om kärlek, fördomar, missuppfattningar och strul. Det är en teater som har förändrat deras liv eller som Benjamin säger: ”Den har gjort mig till en bättre människa.”


- Det hela började för tre år sedan. Då var killarna ett stökigt gäng som personalen på Fritidsgården Arnö i Nyköping inte orkade med. De hade inga ambitioner eller mål med sina liv och ville inte heller komma in i det svenska samhället. Jag kände att jag ville göra något. Jag kunde se mig själv i killarna och hur jag var när jag var i deras ålder, säger Mohammed Moaid, teatergruppens ledare.

Han startade en samtalsgrupp, inte som lärare utan som någon de kunde se upp till och respektera. Killarna kom. De pratade om ämnen som respekt, heder, döden, vett, etikett, sunt förnuft och om livets möjligheter. Samtalskvällarna rullade på och det gick ett år. Mohammed kände att han ville göra mer och tog kontakt med Niclas Ericson, verksamhetsansvarig på ABF Sörmland, som föreslog teater.

- Jag tänkte, hur kan jag få upp killarna på scenen? De kommer bara att tycka att det är larvigt, berättar Mohammed.

Men tvärtom, killarna tyckte att det var kul. Tillsammans med ABF Sörmland och teater Sörmland växte scenerna till ”Det här är jag” fram. Föreställningen, som i höstas gav stående ovationer på Nyköpings teater, spelas nu på skolor i Nyköping. 

- Det är en föreställning med mycket skratt men också allvar. Det har hänt att folk i publiken har gråtit för att de känner att det är deras liv som spelas upp. Killarna berör och varje gång de står på scen känner jag mig stolt, säger en rörd Mohammed.

Nu vill han åka runt till skolor i hela Sverige med föreställningen och använda den som diskussionsunderlag för frågor som rasism, integration och förståelse. Innan dess ska de bland annat spela för Socialdemokraterna i kommunen. Det är en chans att visa hur de som andra generationens invandrare kan påverka samhället idag, menar Niclas på ABF.


Engagemanget hos Mohammed, killarna och Niclas är överväldigande vilket summan på 200 000 kronor, som de nyligen fick av Nyköpings kommun, är ett bevis på. Pengarna ska användas till att verka förebyggande. Denna gång är det killarna själva som ska bli nya ”Mohammeds” och hjälpa unga killar på glid.

- Mohammed har betytt mycket för mig. Han hjälpte mig hitta den rätta vägen, säger Ismael och ger Mohammed en kram av tacksamhet innan han slinker ut i vinterkylan.

Text och foto: Frida Lenholm

 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 april 2013.

Kurser och studiecirklar

Hos ABF hittar du spännande kurser och studiecirklar i teater som bygger på lust och glädje.

Facebooksidan "Det här är jag"

KONTAKT

Niclas Ericson, verksamhetsansvarig
0155-29 29 83, niclas.ericson@abf.se

Mohammed Moaid
mohammed.moaid@hotmail.se