Gå till innehåll

Arbetsplatsbiblioteken behövs

  • Tisdag, 29 april 2014

Arbetsplatsbiblioteken på Sandvik i Sandviken har utnämnts till ”årets arbetsplatsbibliotek” av ABF. Olle Johansson, studieorganisatör på IF Metall i Sandviken, tog emot priset under Boken på arbetsplatsen i Örebro nyligen. Han kände sig lite förvånad men framförallt glad över uppmärksamheten.

– Tidigare hade vi boksnurror med rätt gamla böcker, men förra året fick vi chansen att göra en större satsning. Och nu har vi sex bibliotek med bokhyllor, aktuella böcker, läsambassadörer, bokcirklar och andra aktiviteter. Vi har ett hundratal böcker i varje hylla och hälften är konstant utlånade.

Vad är förklaringen till att det blivit bra?
– Framförallt samarbetet mellan facket, ABF Gästrikebygden och det kommunala folkbiblioteket. Det behövs en ekonomi i grunden, och en driven person inom ABF sökte och fick stöd från Kulturrådet. Företaget bidrar också med en del. Och det gäller att ha aktuella böcker som diskuteras i media och på Facebook, sånt som folk vill läsa. Folkbiblioteket gör urvalet, vilket har underlättat för oss.

Varför behövs det arbetsplatsbibliotek?
– Fler måste ges möjlighet att läsa, för det är genom läsning som nya tankar och idéer föds. Det ska vara enkelt att komma över bra litteratur. Just tillgängligheten är viktig, att man kan bläddra i en bok i matsalskön eller i fikarummet. Vi har lyckats med det, och nu hoppas vi att andra kan inspireras och starta upp bibliotek på sina arbetsplatser, för det behövs många fler.

Det är första gången som årets arbetsplatsbibliotek utses. Fackklubben får 10 000 kronor att köpa böcker för och ett betalt författarbesök.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 28 oktober 2014.