Gå till innehåll

Årets arbetsplatsbibliotek 2014

  • Söndag, 30 mars 2014

Arbetsplatsbiblioteken på Sandvik i Sandviken har utsetts till Årets Arbetsplatsbibliotek 2014 för en väl genomförd nystart med utbildade läsambassadörer, en kontinuerlig läsecirkel och sex nya bibliotek med pappersböcker, ljudböcker och tidskrifter som byts ut kontinuerligt samt lästips och information om läshändelser. Genom ett fruktbart och varmt samarbete mellan IF Metall, ABF Gästrikebygden och Sandvikens folkbibliotek har Sandviken skapat en modell för ett aktivt läsfrämjande för andra att ta efter.

”Jag är stolt ordförande för ABF! Nu presenterar vi för första gången Årets Arbetsplatsbibliotek. Tidigare i veckan lanserade vi en lässatsning tillsammans med Socialdemokraterna och LO. Vi menar att det är dags att ta läsfrämjande åtgärder på största allvar. När klasskillnader växer, skolresultat viker och läsandet går ner ska folkbildningen och folkrörelserna vara med och vända utvecklingen”, säger Helen Pettersson, förbundsordförande ABF.

”Vi är inspirerade över det arbete som genomförs i Sandviken. IF Metall, ABF och Sandvikens folkbibliotek har gjort en nystart med utbildade läsambassadörer, en kontinuerlig läsecirkel och sex nya bibliotek med pappersböcker har byggts. Ljudböcker och tidskrifter som byts ut kontinuerligt samt lästips och information om läshändelser är nu en naturlig del på arbetsplatsen. Vi menar att en nyckel för att ge alla människor en bra chans i livet är att jobba med läsning och tillgång till böcker och litteratur. För att barn ska läsa krävs att vuxna läser”, avslutar Helen Pettersson, förbundsordförande ABF.

Utmärkelsen Årets Arbetsplatsbibliotek delades ut nyligen på bokmässan i Örebro. Den fackliga grundorganisation (klubb, sektion, avdelning eller liknande) som vinner utmärkelsen får en vinstsumma om 10 000 kronor att köpa böcker för, samt ett författarbesök.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 28 oktober 2014.