Gå till innehåll

Bli metaforbrottare!

  • Torsdag, 28 augusti 2014

Metaforbrottning är den nya visuella scenkonsten där orden och poesin står i fokus. På flera orter i landet erbjuder ABF kurser och workshops i den nya konstformen där motståndare duellerar mot varandra i ordrika formuleringar.

Metaforbrottning kan beskrivas som en blandning mellan improvisationsteater, poesi, livemusik och svensk wrestling. Det är en scensport som går ut på att två metaforbrottare möter varandra i rappa dueller, där de ska överträffa varandra i att skapa metaforer. Tävlingen avslutas när någon lyckas skapa en metafor som är ”oomkullrunkelig”, det vill säga att den är så bra att motståndaren står mållös.

- Metaforbrottarna kan duellera om allt möjligt men för showen och tävlingens skull är det viktigt att det finns en motsättning mellan duellanterna och att de angriper ordtemat på olika sätt, säger Amanda Gardfors Granberg, projektledare på ABF Örebro och en av grundarna till metaforbrottning.

Men innan duellanterna kan äntra scenen och ordbrottas måste de ha en färgstark karaktär som kan vara antingen god eller ond - raring eller rackare.

- Karaktärerna är en viktig del i metaforbrottning. Alla har sin personliga stil som byggs upp utifrån ens eget alter ego, en extra extrem sida av sig själv som vrids upp till max, menar Amanda Gardfors Granberg. 

 
En av de viktigaste delarna i metaforbrottning är publiken. Genom en ceremonimästare, som leder showen, eldas den upp till engagemang som visas genom applåder, burop, jubel, skratt och hejaramsor. Stämningen påminner mer om en boxningsmatch än ett litteraturevenemang. På scenen finns också två domare. Den ena dömer publikens reaktioner och den andra kvalitén på metaforerna. 

- För oss är det viktigt att det blir ett språkligt värde i showerna och att det bjuds på bra metaforer.

Metaforbrottning startade som en enkel ordlek i Malmö för tolv år sedan, berättar Amanda Gardfors Granberg. Långsamt växte den fram och har nu utvecklats till en egen konstform med regelverk och karaktärer. Nu sprids den genom Sverige. ABF erbjuder i samarbete med kulturföreningen Dunkelbyrån både kurser och workshops på hur man blir en metaforbrottare. Fokus ligger på skrivande, scenteknik och hur en framgångsrik scenkaraktär skapas.

- Metaforbrottning är ett nytt sätt att uttrycka sig på. Det är skojigt, utåtriktat och spektakulärt. Orden är det som är bärande, menar Amanda Gardfors Granberg.

Workshopsen är öppna för vem som helst som är nyfikna på att experimentera och uttrycka sig med ord. Det avslutas alltid med en show. Nu närmast är det ABF Örebro som under september månad ordnar kurser i metaforbrottning. Kurserna avslutas den sjätte november med en färgsprakande metaforbrottningsgala i ordets rätta bemärkelse.

Text: Frida Lenholm Foto: Christina Bauhn och Amanda Gardfors Granberg

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 28 oktober 2014.

Metaforbrottning sprids över landet

”Metaforbrottning är ett nytt sätt att uttrycka sig på. Det är skojigt, utåtriktat och spektakulärt. Orden är det som är bärande”

Amanda Gardfors Granberg, projektledare på ABF Örebro och en av grundarna till metaforbrottning