Gå till innehåll

"Jag är stolt över att vara en del i en rörelse som är med och förändrar samhället"

  • Fredag, 21 mars 2014

Behrang Miri är rapparen, programledaren, debattören och aktivisten som nu också kan titulera sig som Nationell samordnare för social mobilisering på ABF. Med hela Sverige som sitt arbetsfält vill han bland annat lokalisera nya folkrörelser som arbetar med att bekämpa sociala orättvisor.

Grattis till jobbet. Hur känns det? 
Tack, det känns bra! Det ska bli kul att jobba långsiktigt med att bidra till att utveckla folkbildningen och hur man kan anpassa den till vår samtid.

Vilken är din nya roll och vilka är dina arbetsuppgifter?
Jag kommer jobba 60% som nationell samordnare för social mobilisering. Internt kommer jag bland annat jobba med hur ABF kan utvecklas, överleva och vara lika relevant i 100 år till. Externt kommer jag att arbeta med att lokalisera nya folkrörelser, de som idag kanske upplever störst förtryck och social utsatthet. Se hur ABF kan backa upp och stötta dessa nya rörelser med plattformar och verktyg som kan vara till deras förfogande. Vilka samhällsanalyser behöver vi ha för att bekämpa samtidens orättvisor? Vi kan lära oss mycket från de nya folkrörelserna.

Hur ska man lyckas med det?
Om man tittar på ABFs historia finns det lärdomar att ta därifrån. Lära oss av varandra och skapa gemensamma mötesplatser där vi tar del av varandras berättelser och erfarenheter. Samarbeta med andra organisationer, föreningar och studieförbund. Men också kunna backa upp dem som vill jobba separatistiskt och skapa sina egna infrastrukturer. Vi får inte glömma att arbetarrörelsen en gång i tiden arbetade separatistiskt. Retoriken, metoderna och analyserna som vi använde för 60 år sedan kanske inte fungerar idag. Därför är det viktigt att vi ändrar på dem så att de passar vår samtid.

Hade du haft någon kontakt med ABF innan du tackade ja till nya jobbet?
Ja, genom åren har jag haft möjligheten att föreläsa, spela och debattera i olika arrangemang som ABF ordnat. Jag har dessutom haft ett tätt samarbete med ABF Malmö med olika musikprojekt.

Du har jobbat mycket med barn och ungdomar genom åren – berätta!
Jag var en av flera som var med och grundade RGRA - Rörelsen Gatans Röst och Ansikte - år 2004 för att skapa en plattform för ungdomar i Malmös miljonprogramområden där de skulle få möjlighet att synas, höras och ventilera sina tankar och känslor.

Du är rappare i grunden. Men också samhällsdebattör, aktivist, programledare, skådespelare och skribent. Om du blickar tillbaka, vad är du mest stolt över i din karriär hittills?
Jag är inte ute efter att göra karriär. Jag är stolt över att vara en del i en rörelse som är med och förändrar samhället. En rörelse där vi kämpar mot sociala orättvisor, fascism, rasism, sexism, förtryck och all form av diskriminering. Jag försöker använda mina olika plattformar till att bidra och påverka på olika sätt.

Kan du använda dig av hip-hoppen i ditt nya jobb hos ABF?
Absolut. Hip-hoppen är en folkrörelse skapad av de grupper i samhället vars röster man sällan hör. Rappen är en konstform som bidrar till att öka kunskapen och vokabuläret. Den är ett verktyg för social mobilisering.

Slutligen, vad tycker du är det bästa med ABF?
ABF står för folkbildning som är ett av de bästa demokratiska verktygen vi har i Sverige. ABF vågar stå upp för de grupper i samhället som upplever störst utsatthet och tar också ställning i många sociala frågor, rasism, diskriminering, utbildningsfrågor och så vidare.

Text: Frida Lenholm Illustration: Susanne Remahl

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 28 oktober 2014.

Behrang Miri i korthet:

Född: 17 januari 1984 i Iran. Flyttade med sina föräldrar till Sverige 1987.

Bor: Malmö
Familj: Ett barn

Det här vill jag prata om: Jag vill att vi ska sluta prata om utanförskap och istället prata om innanförskap. För det är innanförskapets mekanismer, strukturer och trösklar som gör att människor hamnar utanför. Det är viktigt att ha ett makt- och normkritiskt perspektiv när vi talar om olika samhällsproblem.

Karriär i korthet: Rappare, debattör, aktivist, programledare, pedagog, skådespelare, föreläsare med mera. Behrang har arbetat som skådespelare på Malmö Stadsteater och som programledare på Sveriges Radio och Aftonbladets TV-satsning. År 2008 blev han framröstad som Årets glädjespridare av Malmöborna och tilldelades Kunskapspriset 2011 tillsammans med Emerich Roth. Behrang var också en av flera som startade både nätverket MMSR – Malmös Minoriteter För Solidaritet och Rättvisa samt RGRA - Rörelsen Gatans Röst och Ansikte. Han släppte sitt debutalbum ”Boken om vårt liv” år 2008 och har dessutom varit konstnärlig ledare för barn- och ungdomsverksamheten på Kulturhuset. Han skriver krönikor för City och ETC och förra året tävlade han i Melodifestivalen med bidraget ”Jalla Dansa Sawa” och var programledare för Lilla Melodifestivalen.