Gå till innehåll

Kreativt måleri hos ABF

  • Tisdag, 13 maj 2014

Olja, akryl eller akvarell? I cirkelledaren Lasse Larssons målarcirklar hos ABF Sörmland i Katrineholm är alla välkomna, oavsett vilken teknik eller vilka färger cirkeldeltagarna vill arbeta med. Det viktigaste är att deltagarna utvecklas, har roligt och hinner med den sociala fikastunden.

Inne i ABFs målarsal i Katrineholm blandas tystnad och koncentration med småprat och skratt. Cirkelledaren Lasse Larsson, själv konstnär sedan många år, går entusiastiskt runt och hjälper, berömmer och uppmuntrar.

- Det här är ju jättefint, snyggt! utbrister han när han passerar deltagaren Ove Karlssons statsmotiv av Gamla Stan i Stockholm.

Deltagarna på dagens studiecirkel i måleri har redan hunnit gå ett par år. Grunderna i färglära, ljus, skugga och perspektiv är avklarade. Nu har de friheten att själva bestämma vad de ska fylla pappret med för motiv. Om det så är ett statsmotiv, ett stilleben av en blommande körsbärskvist eller om motivet får växa fram under penseldragen, som de ofta gör hos deltagaren Erika Andersson Henriksson.

- Jag går mest på känsla, men jag gillar att måla moln, de är mina favoriter. Moln har inga regler och kan se ut precis hur som helst, förklarar Erika Andersson Henriksson, som drömmer om att en dag ställa ut på Liljevalchs Vårsalong.

Annars är de flesta av dagens deltagare här för att de tycker att måleri är något lustfyllt som får dem att må bra. 

 
- Fast det gäller att försöka släppa på prestationen och bara öva och ha roligt, säger deltagaren Marie Walve.

Lasse Larsson nickar instämmande. Det gäller också att ha tid för den heliga fikastunden poängterar han, samtidigt som tjatar på deltagarna som denna eftermiddag har svårt att släppa sina målarpenslar.

- Att delta i en studiecirkel är en social grej. På fikastunderna pratar vi nämligen om allt möjligt som inte har med måleri att göra. Många av deltagarna är också pensionärer med ett långt liv fyllda av historier som det är spännande att lyssna på. En av mina deltagare har berättat att han sett The Beatles på riktigt när de uppträdde i Eskilstuna på 60-talet. Är inte det häftigt?

Förutom att Lasse Larsson tycker att fikastunden är en viktig del på kursen märks det också att han är stolt över sina deltagares alster som pryder både målarsal och korridor. Snabbt far han runt och pekar och berättar hjärtligt om deras stilleben, porträtt och landskap i jordnära färger. Själv hinner han inte måla så mycket längre, berättar han, men förklarar sedan ödmjukt att det inte gör något med tanke på vilken ynnest det är att få arbeta som cirkelledare. Ett arbete som han haft hos ABF i 20 års tid nu.

- Det absolut roligaste och underbaraste med det här jobbet är att jag får träffa så många trevliga människor. Jag har alltid kul på jobbet!

Text och foto: Frida Lenholm

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 28 oktober 2014.

Cirkelledare på ABF

Namn: Lasse Larsson
Ålder: 60 år
Bor: Valla, utanför Katrineholm
Yrke: Cirkelledare inom måleri och musik på ABF Sörmland sedan 20 år. Har också omsorgscirklar där han åker runt och spelar gitarr och sjunger på olika gruppboenden för människor med mentala funktionsnedsättningar.
Om sitt måleri: ”Jag gillar att måla sånt som är förfallet, dystert och spännande”
Favoritkonstnär: Lars Lerin
Intressen, förutom måleri och musik: Tåg och järnvägshistoria. Spelar i bandet Walla Rockers.