Gå till innehåll

Lokal närvaro i Urshult

  • Onsdag, 18 juni 2014

I Urshult i Tingsryds kommun invigdes nyligen ”Träffpunkt Urshult” med syftet att skapa en mötesplats för nyanlända flyktingar och andra Urshultsbor. Samtidigt var det också vernissage av fotoutställningen ”Jag finns!” där nyanlända barn och ungdomar i bild berättar om sin vardag.

-  Vi vill att de som kommer och tittar på fotoutställningen ska reflektera över hur vardagen ser ut för nyanlända barn och ungdomar i Sverige och vi vill öppna upp för en dialog, säger Emma Asp, ombudsman för ABF Södra Småland.

Det är ungdomarna själva som har tagit bilderna med sina mobilkamer or och satt samman bildcollagen. Bilderna berättar om vardagliga sysselsättningar som när ungdomarna är hemma med sina familjer, spelar fotboll, går till affären eller till biblioteket. Sex ungdomar är med i utställningen som också kommer att turnera runt på olika ställen i Tingsryds kommun. 

 
- Fotoutställningen är ett konstruktivt sätt att arbeta med lokal närvaro. Den är en del av hur ABF med ”Träffpunkt Urshult” kan skapa gemenskap och integration i samhället, säger Emma Asp.

Det är i Swedbanks gamla lokaler som ”Träffpunkt Urshult” sedan invigningen nyligen huserar. Träffpunkten är ett samarbete mellan ABF och Tingsryds kommun. Kommunen står för lokalen och personalen. ABF ansvarar för verksamheten och handledningen och är drivkraften bakom studiecirklar, föreläsningar, kulturarrangemang med mera. I höst startar studiecirklar i svenska, samhällsinformation och körkortsteori, efter önskemål från nyanlända vuxna.

- På träffpunkten kommer vi också att arbeta efter konceptet ”Lyssna-Fika-Fråga” där vi bjuder in exempelvis arbetsförmedlingen, vårdcentralen, politiska partier eller representanter från kommunen och där publiken under avslappnade former kan ställa frågor, säger Emma Asp.

Reaktionerna sedan ”Träffpunkt Urshult” invigdes har varit positiva, berättar Emma Asp. Många föreningar har hört av sig och bedyrat om hur viktigt arbetet som ABF gör för att skapa en plats där flera delar av samhället kan verka är.

-  Jag tror mycket på det här med mötesplatser och på att bygga kontakter, att samverka med kommuner och föreningar. Nu ska vi arbeta vidare med att starta nya mötesplatser på olika orter inom våra fyra kommuner. ABF ska visa att vi finns till för människorna, säger Emma Asp.

Text: Frida Lenholm

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 28 oktober 2014.