Gå till innehåll

Överraskning viktig del av ABF Västernorrlands läsfrämjande arbete

  • Tisdag, 4 november 2014

Att komma in under en facklig utbildning och överraska med en novell och ett samtal om litteratur är en metod som ABF Västernorrland framgångsrikt har arbetat med. Nu ska de ge ut en antologi med noveller och fortsätta det läsfrämjande arbetet.

Sedan hösten 2013 har ungefär 100 personer som gått olika fackliga utbildningar hos ABF och LO i Västernorrland fått ett oväntat besök av Kent Eriksson från projektet Läsbryggan.

- Det har varit fantastiskt! Jag kommer in och överraskar med en novell och inte en enda har varit missnöjd efteråt, säger han.

Kent Eriksson har haft med sig Maria Hambergs novell Förändringen ur novellsamlingen På väg till natten. Texten handlar om Arne som arbetar på ett lager.

- Han har fått besked om att han ska städa lagret. I själva verket ska det datoriseras men han får inte veta det. Det slutar med att Arne bryter ihop eftersom det visar sig att han inte kan läsa eller skriva, säger Kent Eriksson.

Ungefär 60 procent av deltagarna som har fått läsa och tala om novellen har varit män. Kanske har det underlättat för dem att få den presenterad av en man, tror Kent Eriksson.

- De fackliga utbildningarna handlar också om arbetsmiljö. Novellen levandegjorde en situation i arbetslivet. Den gav upphov till många olika samtal, om skrivsvårigheter och olika problem som kan finnas på en arbetsplats, säger Kent Eriksson, som har en bakgrund hos En bok för alla.

- Några hade lässvårigheter, men alla klarade av att läsa novellen. Några har också fortsatt att läsa. Jag blir glad att man kan få igång ett läsande i den här gruppen, säger han.

Nu har ABF Västernorrland sökt och fått stöd från Arbetarrörelsens Kulturfond för att bygga ut verksamheten som sker i samarbete med länsbiblioteket. Tanken är att ABF i varje kommun kan samarbeta med biblioteket i kommunen. Man ger nu ut en antologi med tio tolv redan skrivna noveller av kända novellister, som till exempel Aino Trosell.

- Tanken är att vi ska ha ännu fler kurser och att vi också då ska kunna bjuda deltagarna på boken. Vi hoppas att det blir ett stående inslag i fackliga utbildningar, säger Kent Eriksson.

ABF Västernorrland har arbetat med läsfrämjande under många år inom projektet Läsbryggan. Både Kent Eriksson och Eivor Schultz, verksamhetsansvarig för ABF Sundsvall samt kulturansvarig i länet, är kritiska till den borgerliga regeringens beslut att ta bort det statliga stödet till Kultur i arbetslivet:

- Med tanke på hur resultaten har sett ut i den senaste Pisa-undersökningen om barns läsning så är det viktigt med läsande vuxna förebilder. Jag hoppas på en återuppstånden En bok för alla, säger Eivor Schultz.

Runt 2010 inledde ABF Västernorrland och länsbiblioteket ett samarbete genom Läsbryggan för att arbeta med skönlitteratur. Kulturrådet stöttade arbetet som bland annat bestod av besök av författaren Arkan Asaad.

- Han träffade ensamkommande flyktingbarn och var väldigt peppande. ”Ni kan bli vad ni vill”, sa han till dem, säger Eivor Schultz.

Kulturrådet hörde av sig inför en andra ansökningsomgång och ville att ABF Västernorrland skulle söka bidrag igen eftersom resultatet varit så framgångsrikt. Nu får de berätta för andra, bland annat i Skåne, hur de har arbetat och tänkt med sitt läsfrämjande arbete. Den uppsökande verksamheten är avgörande, menar Eivor Schultz:

- Läsbryggan och ett kommunalt språkprojekt i Sundsvall, Språk på G, blev kontaktade av en öppen förskola i Sundsvall där många med invandrarbakgrund var med sina barn. Personalen på förskolan upplevde att de såg ett försämrat språk hos 3- och 4-åringarna och ville att vi skulle komma dit och prata om läsning.

Förskolan föreslog att de skulle sätta upp en lapp om att Läsbryggan och ABF skulle komma, men Eivor Schultz fick dem att låta bli:

- Sätter man upp en skylt om läsning så känner folk dåligt samvete och kommer inte. Vi kom och överraskade med gofika istället. Alla fick en barnbok och en vuxenbok. Det var väldigt uppskattat, säger Eivor Schultz.

Text: Christina WahldénFör frågor gällande ABF:s läsfrämjande verksamhet och Arbetarrörelsen kulturfond kontakta Marianne Högmark e-post marianne.hogmark@abf.se

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 3 december 2014.

Kontakt

Marianne Högmark