Gå till innehåll

ABFPod - en arena för alla som driver eller vill starta en pod

  • Torsdag, 8 maj 2014

"Jag har hört ett rykte om att jag är straight".. " och jag har hört ett rykte om att jag är bi"…  My, Jonas, Bella, Klara och Matilda diskuterar skitsnack i Unga Örnars barnreporterpod som finns med i ABFPods utbud. 

- Barn och unga är inte bortskämda med att få prata oavbrutet utan att vuxna lägger sig i och drar slutsatser. I barnreporterpodden får unga göra sin röst hörd utan att vuxna avbryter. De bestämmer själva vad som ska skildras och vad de ska prata om, säger Linnea Lindberg som är förbundsombudsman på Unga Örnar.

Unga Örnar är en av ABFs 54 medlemsorganisationer som har tagit till sig ABFs satsning på pod. Fokus är på att barn och unga lokalt i Unga Örnars verksamheter ska planera innehållet och spela in själva.

- Tidigare har vi kört utbildningar i radio och film tillsammans med LO, Landsorganisationen i Sverige. När ABF kom med podsatsningen i våras så tyckte vi att pod skulle kunna vara ett enkelt sätt för våra medlemmar att göra sin röst hörd, säger Linnea Lindberg.

Hur länge har ni kört pod?
- Ungefär en månad. Under barnrättsforumet som var i helgen, där ett 40-tal barn och unga deltog, körde vi workshops i hur man gör sin egen pod. Vi hoppas nu att de som var med i helgen ska köra massor av pod när de kommer hem. Vi jobbar på att hitta ett antal resurspersoner lokalt som kan hjälpa till att klippa poddarna och lära andra att komma igång.  

Hur ofta sänder ni?
- Vi försöker lägga upp ett nytt avsnitt varje vecka. Just nu har vi flera avsnitt som ligger på kö för att klippas. Idag är det vi, centralt i Unga Örnar, som klipper oredigerade ljudfiler. När vi får resurspersoner som hjälper till med klippningen kommer vi att få ut fler avsnitt snabbare.

Vad kan podden bidra med?
- Dels att barn och unga känner att de har något viktigt att berätta, att deras vardag och vad de upplever är viktiga berättelser. Unga får vara med i ett sammanhang. Oavsett om några pratar om sin vardag i Gävleborg eller om ett gäng i Luleå intervjuar sina lokalpolitiker så är alla med i samma pod. Jag tror också att podden är bra för Unga Örnar som organisation.

Text: Marianne Hertzberg Foto: Robin Andersson


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 28 oktober 2014.

Kontakt ABFPod

Niklas Skeppar
tel. 08 - 613 50 63 

Låt din röst bli en del av Podsverige - ABFPod

ABFPod är arenan för dig som driver eller vill starta en pod – och för dig som vill lyssna.

Barn och unga gör sina röster hörda

"Unga har rätt mycket att säga men vi vågar ibland inte"