Gå till innehåll

Second hand i första hand

  • Torsdag, 23 januari 2014

På Sömnads & Redesignateljén i ABFs lokaler i Vårby Gård i Huddinge återvinns det mesta till det bästa.  

Ett tiotal kvinnor sitter samlade runt ett avlångt bord i Sömnads & Redesignateljén i ABFs lokaler i Vårby Gård, strax utanför Stockholm. Under småprat och stor koncentration skapas kuddfodral, armband, broscher, grytlappar, mobilfodral, virkade nyckelknippor och allsköns ting som går att återvinna av gammalt material.

- Här tänker vi på miljön och känner ett ansvar för den. Vi är miljöhjältar och förebilder, säger handledaren Shabnam Ziaei Nikpour, och syftar på det miljöpris som de nyligen fick motta från Huddinge kommun för att de ”genom sitt arbete utfört en betydande insats för natur och miljö i Huddinge.”


Gemensamt för kvinnorna i ateljén är att de är långtidsarbetslösa eller långtidssjukskrivna och därför får ingå i ABFs arbetsmarknadsprojekt Sömnads & Redesignateljén. Ett samarbete mellan ABF och Arbetsförmedlingen som startade våren år 2012 med förhoppning om att ge människor en meningsfull sysselsättning och vara ett steg på vägen tillbaka till arbetsmarknaden.

- Projektet går i linje med ABFs värdegrund om livslångt lärande, hållbar utveckling, ökad delaktighet i samhället och ökat inträde på arbetsmarknaden. Vi kräver inga förkunskaper av deltagarna, men däremot gör vi intervjuer för att försäkra oss om att de som söker sig hit gör det för att de verkligen vill det här, säger Anna Bjurvald, verksamhetschef på ABF Huddinge.

Dessutom stärker projektet kvinnornas självförtroende och gör att de vågar söka jobb eller en utbildning, menar Anna Bjurvald. Och på tal om självförtroende så märks det att det finns där. Stolta tar flera av kvinnorna fram sina mobiler och visar bilder på sina alster. Det är virkade broscher, skärp och armband av kapsyler och tomma flaskor som dekorerats och förvandlats till pennställ. Hantverk som de säljer i ABFs second hand affär lite längre bort i korridoren.

- Det känns så roligt när någon faktiskt vill köpa just mina saker. Att de tycker om det jag gör, säger deltagaren Yasmine Gamlik.

Handledaren Shabnam Ziaei Nikpour går runt i lokalen. Berömmer kvinnorna för deras konstnärliga förmåga och ”oändliga fantasirikedom”. Ber entusiastiskt kvinnorna att hålla fram sina saker så att jag kan fotografera alla ”konstverk som de skapar”.

- För mig är det en ära att få jobba med dessa kvinnor. Att få se dem utvecklas och växa som människor är fantastiskt. Det ger mig sådan kraft, säger Shabnam Ziaei Nikpour, och drar med handen över sin egengjorda och paljettbeströdda tröja.

Text och foto: Frida Lenholm

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 28 oktober 2014.