Gå till innehåll

Studiesatsning för en stärkt folkrörelse

  • Onsdag, 3 december 2014

I helgen inleddes Socialdemokraternas stora studiesatsning på Bommersvik. Målet med satsningen är att utbilda alla nya partimedlemmar och förtroendevalda inom sex månader. ABF är en pedagogisk utvecklingsresurs i hela det arbetet – lokalt, regionalt och centralt.

Den socialdemokratiska partistyrelsen beslutade våren 2014 om en studieplan som skapar inriktningen för partiet för perioden fram till 2018. Hörnstenarna handlar om medlemsutbildning i tre steg för alla nya medlemmar och ledarutbildning i fyra steg för förtroendevalda i partiorganisationen och på offentliga uppdrag. I samarbete med ABF gör Socialdemokraterna en kraftig studiesatsning.
– Med nästan 25 000 nya medlemmar och förtroendevalda i partiet behövs verktyg för en välfungerande utbildning, säger Tomas Eneroth, gruppledare för socialdemokratiska riksdagsgruppen och ledamot i ABFs förbundsstyrelse.
– Vi ser i dag ett ökat intresse och behov för politiska studier. Att kunna erbjuda verkningsfulla studier är en viktig del för att fortsätta skapa engagemang i folkrörelsearbetet och för att göra nya medlemmar och förtroendevalda bättre rustade inför dagens och morgondagens politiska utmaningar.

Att se möjligheter
Studiesatsningen kommer innehålla flera delar. Utöver utbildning för alla nya medlemmar som hålls i tre steg görs även en särskild satsning på ett värdebaserat ledarskap för de med offentliga uppdrag eller förtroendeuppdrag i S-föreningar och liknande runt om i landet. Den delen bygger på partiets uttalade syn på vad ett modernt ledarskap innebär.
– Det är viktigt att leda som vi lär. Vi behöver verktyg för att kunna bemöta alla politiska förändringar och utmaningar som vi ställs inför, såsom till exempel globaliseringen, internationaliseringen och den ökade rasismen, menar Tomas Eneroth och fortsätter:
– De utmaningarna bemöter vi bäst med kunskap. Bildning bygger socialdemokratin. Målet är att ge medlemmarna bra verktyg för att kunna se möjligheter att skapa förändringar i samhället.

Stärkta folkrörelser
Studiesatsningen handlar om ett samarbete mellan partiet och ABF för att stärka och skapa levande folkrörelser.
– Med hjälp av folkbildning stärker vi demokratin. ABF:s erfarenheter och kunskaper med folkbildningen som grund är en avgörande del i det arbetet, säger Tomas Eneroth.
Under upptakten på Bommersvik gavs inspiration från ledande företrädare inför det stora studiearbete som nu tar vid. Det hölls även seminarier, workshops och tillfällen att träffa andra socialdemokratiska studiemakare från hela landet. Utöver ABF och representanter från partiet deltog SSU, socialdemokrater för tro och solidaritet, S-kvinnor och socialdemokratiska studentförbundet.

Text: Jenny Lindgren  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 3 december 2014.