Gå till innehåll

Ung Aktiv satsar på ungdomarna i Berga

  • Fredag, 2 maj 2014

Nyligen invigdes det nya Ung Aktiv-huset i Berga centrum utanför Kalmar. En plats dit ungdomarna kan komma för att uppfylla sina drömmar inom musik och dans.

Det nya ungdomshuset i Berga centrum, som invigdes i mars i år, är på 130 kvadratmeter och rymmer tre musikstudios, en dansstudio, föreläsningssal och café. Alla ungdomar i Kalmar som vill dansa, spela in musik och musikvideos är välkomna till Ung Aktiv

- All verksamhet utgår från vad ungdomarna själva vill och deras önskemål. I framtiden hoppas jag att de ska kunna driva det här själva, säger Rodrigo Bernal, grundare och initiativtagare till ABFs ungdomsprojekt Ung Aktiv. 

Berga, som tidigare var ett område kantat av oroligheter och bränder, har sedan Ung Aktiv startade verksamhet där blommat upp. Nu råder här en positiv syn på framtiden och ungdomarna som tidigare hängde ute på gatorna har med det nya huset fått en betydande samlingsplats.
 - Det är inspirerande att se hur ungdomarna utvecklas. I Oskarshamn, där vi grundade och startade ett Ung Aktiv-hus för tre år sedan, kan jag se en stor förändring hos ungdomarna. De har fått bättre självkänsla och självförtroende och blivit mer respektfulla. Vi uppmuntrar och berömmer varandra och applåderar när någon gjort något bra. Alla har något att lära av varandra, säger Rodrigo Bernal.

Vad gäller betydelsen för Ung Aktivs verksamhet vet Rodrigo Bernal vad han pratar om. Han har nämligen själv varit en av de ungdomar som hängde på torget i Oskarshamn. Studier i Kalmar fick bort honom därifrån. Men när han kom tillbaka efter några år och fortfarande såg hur ungdomarna bara satt där kände Rodrigo att han ville hjälpa dem.


- Ungdomarna berättade för mig att det inte fanns något att göra. De var trötta på att spela biljard på fritidsgården. De ville dansa och hålla på med musik.

Rodrigo Bernal, som själv är musiker med hip-hop bandet Hermanos Bernal, stegade in på ABF i Oskarshamn och presenterade sin idé om ett ungdomsprojekt. Kort därefter fick han anställning och verksamheten Ung Aktiv var igång. Det här var tre år sedan och Rodrigo Bernal är fortfarande full av idéer och inspiration. Nu vill han göra en handbok och sprida Ung Aktiv runt om i Sverige så att fler öppnar ungdomshus.

Vad är det som driver dig?
- Min son som är tre år är min största drivkraft. Jag vill att han ska växa upp med möjligheten att kunna prova allt, oavsett om det är musik, dans eller fotboll, säger Rodrigo Bernal.


Text: Frida Lenholm 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 28 oktober 2014.

Kort om Rodrigo ”Rodde” Bernal

Ålder: 31 år

Aktuell: anställd som kontaktperson för ungdomsprojektet Ung Aktiv inom ABF som ska stödja och hjälpa ungdomar att jobba med musik, film, dans, drama och konst.

Född: Chile, uppväxt i Hultsfred och Oskarshamn.

Bor: Oskarshamn

Familj: sambo och en 3 år gammal son.

Övrigt: musiker, radiopratare och projektledare och grundare till Ung Aktiv. Sjunger i hip-hop bandet Hermanos Bernal som han har tillsammans med sin bror.