Gå till innehåll

ABF erbjuder kurser i dövstudier våren 2016

  • Måndag, 21 december 2015

Intresset för dövstudier är stort och därför erbjuder ABF i samarbete med Västanviks folkhögskola, Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) och Sveriges Dövas Ungdomsförbund (SDUF) fortsatt kurser i dövstudier våren 2016.

Dövstudier är det samlande begreppet för dövsamhället, dövkultur och dövhistoria. I Sverige är dövstudier ett relativt nytt och outforskat område, men internationellt sett har dövstudier (Deaf Studies) funnits främst i USA, England och Tyskland.

Det finns ett stort behov av kunskaper om dövstudier hos döva och hörselskadade, för ökad förståelse och insikt om sin egen livssituation och den egna självkänslan. Kunskap om dövstudier är dock inte bara för döva och hörselskadade. Det optimala för att stärka självkänslan hos enskilda döva och hörselskadade är att det finns större kunskap och förståelse om dövstudier även hos personer som finns nära döva och hörselskadade; anhöriga, vänner och arbetskamrater, samt alla de som i sitt yrke har att göra med döva och hörselskadade.

Därför erbjuder ABF i samarbete med Västanviks folkhögskola, Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) och Sveriges Dövas Ungdomsförbund (SDUF) kurser i dövstudier under våren 2016 på Västanviks folkhögskola i Leksand. Kursen hålls till viss del på distans.

Kursen ger dig en tillbakablick i dövas historia och dess utveckling, den orala metoden med olika slags förtryck som tyvärr sker även idag. För att få en förståelse om förtrycket kommer du att få kunskap och en ökad förståelse om dövkulturen samt kulturens påverkan i samhället. Syftet med kursen är att du ska växa som medborgare och få många nya verktyg!

Kursen startar på distans, vilket innebär att du kan studera hemma och samtala med kursledarna via videosamtal. För att delta behöver du ha en bärbar dator och ett bredband med hög hastighet. Därefter ingår en kurshelg på Västanviks folkhögskola i Leksand.

Läs mer om kursen och anmäl dig, senast den 10 januari, här: www.vastanviksfhs.se  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 22 december 2015.