Gå till innehåll

ABF satsar på Hiphop

  • Måndag, 9 mars 2015

Den 25-26 februari anordnade ABF en träff för att kicka igång sin satsning med att ta ett helhetsgrepp i den Hiphop-verksamhet som drivs på ABF-avdelningar runt om i landet. Med på träffen var bland annat föreningen Ung Aktiv, ABFs nationella samordnare, Behrang Miri, och musikansvariga inom ABF.

ABF har sedan länge anordnat mindre evenemang och cirklar med fokus på Hiphop, men saknat ett helhetsgrepp och en strukturerad nationell verksamhet som lyfter Hiphopkulturen.
Tillsammans med föreningen Ung Aktiv samlade ABF i februari cirka 15 personer i Oskarshamn för att låta Rodrigo Bernal berätta om den Hiphop-verksamhet han har startat upp på ABF.  Rodrigo är anställd av ABF Östra Småland/Öland och har dragit igång verksamhet i flera kommuner i regionen.  I verksamheten arbetar Rodrigo med de fyra huvudelement som Hiphopkulturen består av: rap, DJ:ing, breakdance och graffiti. Målgruppen är ungdomar.
-Genom att ena ABF och Hiphop så har ungdomarna fått ett verktyg att förändra och påverka sin omgivning på riktigt, säger Rodrigo. 

Med på träffen var också Behrang Miri som pratade om hur han, som nationell samordnare på ABF, arbetar med social mobilisering. Behrang är rappare i grunden och ser rappen som ett verktyg i sitt arbete för social mobilisering. Med hela Sverige som sitt arbetsfält vill han bland annat lokalisera nya folkrörelser som arbetar med att bekämpa sociala orättvisor.

Även Herman Geijer, verksamhetsutvecklare och musikansvarig på ABFs förbundsexpedition, deltog i träffen.
-Hiphoprörelsen kan ses som en modern folkrörelse. Att stödja den passar utmärkt med ABFs riktlinjer att stärka folkrörelserna och motverka klassamhället, säger Herman.
-Traditionellt har vi varit otroligt duktiga på rock- och popmusik, men inte på Hiphop så det här är en rolig utmaning för ABF, avslutar Herman.

Hiphopnätverket kommer att stödja musikansvariga inom ABF i sitt arbete med Hiphop och rap.

Text: Jenny Olwan Foto: Mattias Vepsä


Se även Ung Aktivs Rap news i videon nedan eller på ABF Play: http://www.abfplay.se/videos/rap-news

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 22 december 2015.