Gå till innehåll

ABF stärker folkrörelserna med omvärldsbildning

  • Torsdag, 17 december 2015

ABF SydHalland gjorde en spännande studie- och utbytesresa till Serbien i höstas tillsammans med Serbiska kultur- och idrottsföreningen i Halmstad.

Serbiska kultur och idrottsföreningen i Halmstad är en av ABF SydHallands medlemsorganisationer sedan många år tillbaka.
– Jag fick en inbjudan från min kontaktperson i föreningen med en förfrågan om att tillsammans med dem besöka staden Nis i södra Serbien, berättar Britt-Inger Fransson, verksamhetsansvarig för etniska organisationer på ABF SydHalland.
ABF SydHalland hjälpte flera av föreningens medlemmar att komma tillrätta i det svenska samhället när de kom som arbetsimmigranter under 60- och 70-talet. ABF var även behjälpliga med att starta igång deras förening.
– Det var likadant över hela landet, att ABF hjälpte till med det som i dag kallas SFI (Svenska för invandrare), samt stöd med lokaler.

Samarbete och utbyte
Britt-Inger Fransson ansökte om stöd till resan från ABF Halland och fick det beviljat med bakgrund av ABF Hallands mål som är att stärka folkrörelserna genom omvärldsbildning, samt underlätta internationell förståelse och gemenskap.  
– Föreningens önskan var att jag som kontaktperson från ABF skulle följa med och se deras kultur och land på plats, berättar Britt-Inger Fransson.
– ABF vill befrämja integrering i samhället, samt motverka diskriminering och främlingsfientlighet och stimulera till samarbete och utbyte mellan organisationer, såväl över regionala, nationella som kulturella gränser.
Britt-Inger Franssons främsta uppgift på ABF SydHalland är att utveckla verksamheten i de etniska medlemsorganisationerna i Halmstad.
– Det innebär framför allt att främja organisationernas folkbildningsverksamhet i form av studiecirklar, föreläsningar och evenemang som anordnas för deras medlemmar.

Långt samarbete
Med på resan till Serbien var nio kvinnor från den Serbiska kultur- och idrottsföreningen som själva betalade för resa och uppehälle. Medlemmarna i föreningen har under flera år pratat om att resa tillsammans och turista i sitt gamla hemland, bland annat för att se historiska monument.
– Den här föreningen har sedan länge ett samarbete med ABF, så det var en ära att de ville att jag skulle följa med på resan, säger Britt-Inger Fransson.
En av kvinnorna i föreningen, som förutom boende i Halmstad även har boende i Nis i Serbien, satte ihop ett program med hjälp av sin lokala anknytning.
– Det var ett gediget program utformat med både kultur, natur, historia och andra sevärdheter. Vårt resesällskap uppmärksammades till och med i lokal Serbisk direktsänd TV.

Bättre integration
I samarbete med ABF SydHalland bjöd föreningen senare i november in till en Serbisk kulturkväll med folkdans, utställning, mat, musik och mingel, bland annat med inbjudna gäster från Serbien där också en föreläsning om den gemensamma resan stod på dagordningen. Gäster var även inbjudna från PRO Halland.
– Jag berättade under kulturkvällen om vår resa. Om intresse finns är min målsättning att ta fram ett ”Läs & Res-material” om Serbien och hålla fler föreläsningar om resan för andra föreningar och medlemsorganisationer som tillhör ABF SydHalland.
– Det hoppas jag ska leda till mer och bättre integration mellan våra medlemsorganisationer, till exempel med PRO Halland vars mål bland annat är att fånga upp äldre invandrare till sin organisation, avslutar Britt-Inger Fransson.

Not. En öppen föreläsning om resan till Serbien kommer att hållas den 20 januari kl. 18 på Medborgarservice, Andersberg i Halmstad. Mer info kommer att finnas på ABF SydHallands hemsida.

Text: Jenny Lindgren  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 22 december 2015.