Gå till innehåll

ABFs skånska kvinnomaffia

  • Torsdag, 5 mars 2015

Inför internationella kvinnodagen på söndag den 8 mars vill vi på ABF gärna lyfta fram några kvinnor som historiskt sett haft inverkan och brutit ny mark för andra kvinnor i ABF. Låt oss presentera – Gunnel Bladh, Gillian Nilsson och Karin Lyberg – den omtalade ”skånska kvinnomaffian”.

Kvinnornas historia inom ABF och folkbildningen har varit nästintill oskriven. För att gottgöra en del av den försummelsen skrevs inför ABF:s hundraårsjubileum 2012 boken ”Alltid på plats, alltid på språng – kvinnor i ABF”. Det är dock bara en bråkdel av alla historier om kvinnors arbeten, gärningar och verksamhet i ABFs hundraåriga historia som skildras. Däribland berättelsen om den ”skånska kvinnomaffian” som på olika sätt bröt ny mark genom att anta den annars som regel manliga rollen som ombudsman. Skånes första kvinnliga ombudsman blev 1980 Gunnel Bladh på ABF i Burlöv. Före henne hade alla de elva ombudsmännen i skånedistriktet varit män. Det vanligaste skälet till detta var att en ombudsman förväntades jobba jämt: kvällar och helger. Därmed frågade man sig, på den tiden, hur en småbarnsmamma skulle kunna göra detsamma?
 
Med ny tillförsikt
I början av 1960-talet flyttade den engelsktalande Gillian Nilsson till Malmö. På den tiden var det få som talade engelska inom arbetarrörelsen så några år senare blev Gillian Nilsson ABF-studiecirkelledare i engelska. Gillian blev även senare den andra kvinnliga ombudsmannen i Skåne, närmare bestämt på ABF i Lund. Trots stor support från kvinnliga kollegor kände Gillian sig tveksam till om hon ens skulle söka jobbet då det fanns ABF-män som tvivlade på henne.
– Om Gillian blir ombudsman så finns inte ABF Lund inom tre år, protesterade manliga röster står det berättat i boken ”Alltid på plats, alltid på språng – kvinnor i ABF”. Naturligtvis gick ABF Lund inte under för att de fick en kvinnlig ombudsman och när allt fler kvinnor blev chefer under 1980-talet fylldes ABF-kvinnorna av en ny tillförsikt.

Bryta patriarkatet
Den tredje kvinnan i Skåne som blev ombudsman var Karin Lyberg. Hon började som städare på den lilla ABF-avdelningen i Lomma 1978. Karin arbetade sedan under tio år som kontorist och blev slutligen ombudsman 1990, den allra första kvinnliga ombudsmannen i Lomma.  
Dessa tre kvinnor – Gunnel Bladh, Gillian Nilsson och Karin Lyberg var på sin tid pionjärer i Skåne, men också inom hela ABF. Skåne var en föregångare när det gällde att bryta ABF:s patriarkala strukturer. Dels berodde det på tillfälligheter, men även på att det fanns många avdelningar där. Dessa hade inte lika mycket prestige, gav inte lika bra betalt och krävde hårdare arbete. Då fick kvinnorna en chans. Och tog den!
Men främst berodde det på att den skånska kvinnomaffian bestämde sig för att de skulle förändra organisationen. Och de lyckades!

Text: Jenny Lindgren


ABF arrangerar både föreläsningar och evenemang i samband med Internationella kvinnodagen. Sök på vår webbsida för att hitta evenmang där du bor:
http://www.abf.se/Sokresultatsida/?q=internationella+kvinnodagen&lan=  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 22 december 2015.