Gå till innehåll

Årets arbetsplatsbibliotek finns i Sundsvall

  • Tisdag, 24 mars 2015

Läsningen i Sverige följer klassmönstren, det vill säga, när klassklyftorna ökar, ökar också skillnaderna i läsande. Arbetsplatsbiblioteken runtom i landet är en av de viktigaste insatserna för att motverka den klyftan.

ABF och LO-förbunden har utsett arbetsplatsbiblioteket på KUBAL, aluminiumsmältverket i Sundsvall, till årets arbetsplatsbibliotek. ”2015 års arbetsplatsbibliotek erbjuder en mångfald av litteratur på en fabrik där många språk möts.  Fackklubben har skapat ett bibliotek med stort utbud, god tillgänglighet och smart marknadsföring. Det har ökat både läslusten och det faktiska läsandet på fabriken – vilket främjar demokratin på arbetsplatsen och personalens möjlighet att påverka.”

Arbetsplatsbiblioteket på KUBAL drivs av IF Metallklubben, och Göran Uhlin, en av eldsjälarna och den som fick ta emot beskedet:
-När Helen Gille, som är ordförande i juryn ringde blev jag chockad och glad, berättar han.
-Egentligen har vi haft ett litet bibliotek väldigt länge, men det var först 2010 som det tog fart. Vi fick hjälp från ABF att ansöka om pengar och företaget gav oss lokaler och möbler, så nu har vi ett riktigt bibliotek här, berättar han. 
Biblioteket på KUBAL är öppet dygnet runt för alla anställda, och lånefrekvensen är hög.
-Det är ju mycket enklare att låna på jobbet än att ta sig in till biblioteket i stan. 

De senaste åren har såväl lokala fackklubben som KUBAL sponsrat ytterligare bokinköp, och största problemet i verksamheten är att man håller på att växa ur lokalerna. 
- Men det är ju delikata problem såklart som vi får lösa, avslutar Göran Uhlin. 

Priset delas ut av Kommunals 1:e vice ordförande Per Holmström, i samband med arrangemanget ”Boken på arbetsplatsen” på LO-skolan Runö, den 25 mars kl. 20.30. ”Boken på arbetsplatsen” är ett tvärfackligt arrangemang som samlar bokombud och ansvariga för arbetsplatsbibliotek från hela landet. Seminarier och workshops blandas med författarbesök av bland andra Lena Kallenberg, Tony Samuelsson, Kjell Johansson och Gunna Grähs.

För mer information kontakta
Helen Gille, Seko, Juryordförande 070-310 50 98
Marianne Högmark, ABF Förbundsexpeditionen, kulturansvarig 070-556 78 72


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 22 december 2015.