Gå till innehåll

En schysst jul i ABF-huset i Stockholm

  • Torsdag, 3 december 2015

För tredje året i rad arrangeras den rättvisa och ekologiska julmarknaden ”Schysst Jul” i ABF-huset på Sveavägen 41 i Stockholm den 5-6 december. Besök ABFs avdelning i Stockholm i helgen!

Stockholms schysstaste julmarknad, Schysst Jul, är sedan länge ett etablerat evenemang med enbart schyssta utställare med unika produkter och organisationer som gör gott i världen. För tredje året hålls julmarknaden i ABF-huset på Sveavägen 41 mellan den 5-6 december. Huvudarrangörer är Svalorna Latinamerika, en ideell organisation som bedriver långsiktigt utvecklingssamarbete med strategiskt utvalda samarbetspartner i Latinamerika för att ge kvinnor och barn en möjlighet till ett bättre liv.
– Schysst Jul är en årlig julmarknad med klappar producerade med hänsyn till människor och miljö. Alla försäljare ansvarar för att ha koll på hela produktionskedjan så att de som köper julklappar på Schysst Jul kan vara säkra på att deras presenter är tillverkade under rimliga arbetsförhållanden och med miljöhänsyn, berättar Maria Aviles från Svalorna Latinamerika.

Rättvist och ekologiskt
Totalt är det 40 olika föreningar och företag som deltar på årets julmarknad. Flera av dessa säljer produkter som är rättvist och ekologiskt tillverkade, däribland Color me Ghana, Fair Monkey, Fair Trade Återförsäljarna, Herr och Fru Knapp, James tea, Just Africa och Kidsfuture bland många fler. Utöver försäljning av schyssta produkter kommer dagarna i ABF-huset även innehålla intressanta föreläsningar, filmvisningar, trivsel och julstämning.
– Vi kommer dessutom ha ett café med servering av vegansk latinamerikansk street food med maträtter som är fria från animaliska produkter och raffinerat socker. Det kommer även att finnas traditionell julfika med glögg och lussebullar till försäljning.

Något för alla
På föreläsningsschemat finns teman som ”Hur gör man för att resa mer hållbart?”, ”Hur kan jag starta café eller butik med schyssta produkter?” och ”Vad är ’schysst’ sex?”. Dessutom kommer Stockholms Amnestykör framföra stämningsfull julmusik med musikaliska inslag från olika delar av världen.
– Med den här julmarknaden vill vi inspirera till att tänka bortom den vanliga, traditionellt kommersiella julmarknaden. Vi har dessutom en bredd med något för alla, säger Maria Aviles.
För mer information om julmarknadens föreläsningsprogram gå in på www.schysstjul.se eller Facebook-eventet Schysst Jul 2015.

Text: Jenny Lindgren
  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 22 december 2015.