Gå till innehåll

Ett lyckat integrationsprojekt

  • Fredag, 16 oktober 2015

Det började som ett mindre integrationsprojekt 2010 då tio somalier deltog i en studiecirkel i ABFs regi. I dag är det hela 400 somalier som har deltagit och studerat i olika studiecirklar i ABF Borlänge, och det med goda resultat.

Genom ABFs studiecirklar har de somaliska cirkeldeltagarna bland annat läst svenska, engelska, körkortsteori, samhällskunskap och olika hantverksämnen. Bara under förra året ökade studiecirkelverksamheten kraftigt och deltagarna har även nått väldigt bra resultat. Många, både män och kvinnor, har också tack vare cirklar i körkortsteori klarat av att ta sina körkort.
– Totalt är det nog några hundra som har lyckats ta körkort tack vare ABFs förberedande studiecirklar i körkortsteori. Det är också extra roligt att antalet somaliska kvinnor ökat som cirkeldeltagare det senaste året, berättar Osman Farid som arbetar med integrationsfrågor i ABF Borlänge.
– Att genom studier få möjlighet att lära sig hur det svenska samhället fungerar ger bättre förutsättningar för att komma ut i arbetslivet.


Muna Abdi Sheik Ali tog körkort tack vare ABFs förberedande studier i körkortsteori.

Nya cirkeldeltagare

Osman Farid är själv somalier och har arbetat på ABF sedan förra året. Det var som ordförande i den Somaliska kultur- och utvecklingsföreningen som han kom i kontakt med ABF, en förening som sedan tidigare samarbetar med ABF. Det är också på det sättet som han så framgångsrikt lyckats rekrytera nya deltagare, men även cirkelledare till studiecirklarna.
– Det är fint att vi genom folkbildning kan uppnå ABFs mål om att få människor att växa.


I juni fick alla cirkeldeltagare motta diplom efter avklarade studier.

Stort engagemang

ABF i Borlänge har även bildat en förening, ”Tjärnkraft”, tillsammans med Hyresgästföreningen, Unga Örnar och Verdandi. Namnet ”Tjärnkraft” kommer från området Tjärna Ängar i Borlänge där en stor del av studieverksamheten bedrivs för boende i området. Det pågår olika studieaktiviteter där varje kväll. Bengt-Ove Lundell är studieombudsman på ABF i Borlänge.
– Somalierna i Borlänge känner till ABF. Det är en viktig del av deras liv. De vet att vi kan erbjuda studiecirkelverksamhet, berättar han.
– Det är också väldigt många som brinner av engagemang och intresse för att lära sig alltifrån svenska till samhällskunskap.
– Man kan inte säga annat än att det här är ett lyckat integrationsprojekt, avslutar Bengt-Ove Lundell.
 
Text: Jenny Lindgren

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 22 december 2015.