Gå till innehåll

Ett projekt som gör skillnad

  • Onsdag, 18 februari 2015

Med fokus på språk, kultur och entreprenörskap startades integrationsprojektet ”Det Goda Livet” för invandrarkvinnor i Halmstad. Projektets mål var att deltagarna skulle hitta sätt att komma ut på arbetsmarknaden. Och resultatet har varit väldigt lyckosamt!

Projektet Det Goda Livet startade för tre år sedan av ABF Sydhalland på Andersberg i Halmstad, där 38 kvinnor från sjutton olika länder studerade tillsammans. Visionen med projektet var till en början att skapa ett socialt resurscenter som skulle ge möjlighet för målgruppen att närma sig arbetsmarknaden.
– Inledningsvis bestod projektet av tre delar. Språk, det vill säga att lära sig bättre svenska, entreprenörskap där företagande och sysselsättning stod i fokus och kulturkunskap, berättar Kristina Norrman, projektledare för Det Goda Livet.
Under projektets gång har deltagarna även fått möjlighet att använda sina kompetenser, arbetsträna i ett socialt arbetsintegrerande företag och samtidigt utvecklas som personer. Bland annat inleddes ett samarbete med kommunens förskolepedagoger och lågstadielärare där gruppens deltagare bistod som experter på området att vara just invandrarkvinna i Sverige.
– Samarbetet byggde broar mellan den egna och den svenska kulturen, vilket medförde till växande självkänsla och självförtroende hos kvinnorna.

Kvinnliga entreprenörer
När projektet hade varit igång i nästan ett år märktes det att det fanns mycket kunskaper inom bland annat kokkonst och bakning.
– Vi startade då ett socialt arbetsintegrerande företag som i sin tur anställde deltagare från projektet. När vi sedan genom ett samarbete med Halmstad kommuns kulturförvaltning fick möjlighet att ta över och driva ett café grundade vi den ekonomiska föreningen Goda Livet i Halmstad, berättar Kristina Norrman och fortsätter:
– Caféet gick väldigt bra och redan efter ett halvår fick vi förfrågan av Socialförvaltningen om att driva ytterligare ett café med lunchservering för allmänheten.

Mänsklig tillväxt
I dag driver Det Goda Livet hela sex caféer runt om i Halmstad, bland annat det välbesökta caféet på Mjellby konstmuseum som har en stor permanent samling av Halmstadgruppens konst.
– Vi har skrivit ett treårigt kontrakt med museet och driver där Sveriges första konstcafé med Mellanösternmat. Det har blivit en riktig succé!
Goda Livet i Halmstad är i dag ett socialt arbetsintegrerande företag vars mål är att driva eftertraktade företag som kan skapa arbetstillfällen, framför allt till personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. I dag arbetar totalt 18 kvinnor inom företaget, varav sex av dessa är anställda medan resten har praktikplats eller arbetstränar.
 – Den här typen av företagande ger inte bara ekonomisk tillväxt utan även mänsklig tillväxt. En av de största framgångarna inom projektet har varit att istället för att fokusera på det som har saknats har vi tagit tillvara på den kompetens som redan finns, avslutar Kristina Norrman.

Text: Jenny Lindgren  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 22 december 2015.