Gå till innehåll

Folkrörelser samlas för global social rättvisa

  • Torsdag, 26 mars 2015

Det är regn och kallt i Tunis, Tunisien. Tusentals människor köar och trängs för att få sitt entrépass och entra området. En grupp män spelar trummor och det rytmiska ljudet studsar över ljudet från tutande bilar och pratande människor. Vi ser kvinnor och män, vuxna, ungdomar och barn från världens alla hörn som har samlats för en gemensam nämnare: att diskutera social rättvisa, frihet, jämlikhet och solidaritet för alla. World Social Forum 2015 har startat.

Mellan den 24 – 28 mars, 2015, pågår World Social Forum (WSF). På plats är tre medarbetare från ABFs förbundsexpedition: Niklas Skeppar, Rafael Reinoso och Jenny Olwan. Konferensen samlar årligen ett tusental globaliseringskritiska folkrörelser från hela världen i motpol till konferensen World Economic Forum, som pågår samtidigt i Davos och riktar sig till beslutsfattare inom politik och näringsliv.

I år hålls WSF i Tunis, Tunisien, och förutom ABF är ett 130-tal länder med cirka 70 000 delegater, från 4000 organisationer representerade på plats.
- ABF är här för att träffa representanter från andra folkrörelser och för att diskutera lokala som globala samhällsfrågor med koppling till folkbildning, säger Rafael Reinoso.

Konferensen öppnade med en stor demonstration under tisdagen under parollen frihet, jämlikhet och social rättvisa i solidaritet med de människor som dödades under terrorattacken som skedde på Bardomuseet i Tunis i mars.

Under den femdagarlånga konferensen kommer ett tusental föreläsningar och workshops att hållas där ämnen som integration, klimatet, rättigheter för arbetstagare och jämställdhet att lyftas och diskuteras. Parallellt med detta erbjuder programmet också filmvisningar, konstutställningar och en rad kulturevenemang.

-Liksom flera av de organisationer som finns på plats på WSF vill ABF verka för ett samhälle och en värld där människovärdet går före marknadsvärdet, säger Niklas Skeppar.
-Folkbildning är för oss ett verktyg som kan ge människor mod och kunskap att få makt och ansvar såväl i den egna vardagen som i samhället som helhet. En möjlighet till att göra en annan värld möjlig, avslutar Niklas Skeppar.

Text och foto: Jenny Olwan