Gå till innehåll

Läsambassadörer ska väcka läslust

  • Fredag, 23 januari 2015

Sverige sägs ha ett av världens mest bokläsande folk, men det finns rapporter som visar att läsandet minskar. Förra året startade ABF Gästrikebygden en läsambassadörsutbildning. Syftet med projektet är att inspirera och skapa lust till ett ökat läsande.

Litteraturen är utsatt för hård konkurrens i dag eftersom det är mycket annat i samhället som lockar, såsom till exempel bloggar, Twitter och datorspel bland mycket annat. Skillnaderna i läsvanor är dessutom större mellan olika socioekonomiska grupper än tidigare. Det finns alltså stor anledning till att främja för ett bredare läsande. Förutom att det är avkopplande växer ordförrådet, man kan fly verkligheten för en stund och man  lär sig se på världen på ett annat sätt.
– Det är viktigt att läsa. Man lär sig nya saker om livet och omvärlden och man blir bättre i språket, säger Git Sundberg, verksamhetschef på ABF Gästrikebygden och projektledare för läsambassadörsutbildningen.

– Läsandet är dessutom grunden till så mycket. Det egna lärandet, att kunna uttrycka sig, skaffa sig en åsikt och att kunna stå för den.

Läs och lev
ABF Gästrikebygden drog i gång läsambassadörsutbildningen ”Läs och lev – en utbildning med språket som verktyg” förra året och har haft fem träffar med tolv deltagare. Ambitionen har varit att skapa läsambassadörer i tre olika kommuner – Gävle, Hofors och Sandviken. Deltagarna har rekryterats från ABFs medlemsorganisationer, bland annat från IF Metall, men också från olika verksamheter såsom fritidsgårdar, seniorboenden och ungdomsnätverk. Vissa har även självmant kontaktat ABF och velat delta i projektet.
Under utbildningen har kursdeltagarna fått bra verktyg för att fortsätta arbetet med läsfrämjandet i sina olika verksamheter. Deltagarna har bland annat fått träffa författare, nationella läsfrämjare och bibliotekarier, samt fått cirkelledarutbildning.

Vägen till läsning
Under året kommer läsambassadörerna resa runt, eller planera för olika verksamheter, för att nå så många ”läsovana” grupper som möjligt, allt i sann folkbildningsanda.
– En av läsambassadörerna, en senior, ska åka runt och föreläsa på olika ”Berättarcaféer” om sin väg till läsning, berättar Git Sundberg och fortsätter:
- En annan person, en yngre tjej, planerar att starta upp ett bibliotek på fritidsgården där hon arbetar.
Till sommaren kommer en utvärdering av läsambassadörsprojektet att lämnas in till Kulturrådet som ligger bakom det finansiella stödet för projektet.

Text: Jenny Lindgren  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 22 december 2015.