Gå till innehåll

ABF får ny förbundssekreterare

  • Tisdag, 1 september 2015

Möt Monica Widman-Lundmark, ny förbundssekreterare på ABF!

- Det här är ett drömuppdrag och en spännande utmaning, säger Monica och fortsätter:
- Folkbildningen ligger mig väldigt varmt om hjärtat, och i den tid som vi befinner oss nu så är den än viktigare, eftersom den ger människor verktyg för att göra skillnad både för sig själva och andra.

Från svampcirkel till förbundssekreterare

Monica Widman-Lundmark har en brokig bakgrund. Hon är arbetsterapeuten som blev lärare i arbetsterapi, sedan verksamhetschef på en rehabenhet. Därefter rektor på Medlefors Folkhögskola mellan 2008 fram till 2014, då hon blev kommunalråd i Skellefteå kommun.

- Jag har levt väldigt nära folkbildningen hela mitt liv. Jag gick min första studiecirkel tillsammans med min mamma och svägerska när jag var 12-13 år, i svampplockning, och det har jag fortsatt med genom livet, utan att bli förgiftad, så det måtte varit en bra studiecirkel skrattar hon.

Monica Widman-Lundmark är 52 år gammal, är gift och har två vuxna barn på 20 och 22 år. Beslutet att tacka ja till jobbet som förbundssekreterare satt långt in, men var ändå på något sätt självklart.

- Det är verkligen ett drömuppdrag, men när frågan kom upp var jag precis ny som kommunalråd, så det passade egentligen riktigt illa i tid, men uppdraget var ändå så pass lockande att ta, berättar hon och fortsätter:
-Jag känner en ärlig ödmjukhet inför uppdraget, eftersom jag ser folkbildningen som ett oerhört viktigt verktyg, särskilt i vår tid, när vägen känns väldigt lång till att alla har ska ha samma förutsättningar, eller plats i demokratin och samhället.

Även om Monica Widman-Lundmark inte tidigare jobbat på ABF så har hon jobbat nära organisationen.
- Både som engagerad i arbetarrörelsen och som rektor på Medlefors så befinner man sig ju nära ABF, och som jag ser det är det en stark organisation, som också är redo att ta nya steg, söka nya grupper, samarbeten och verksamheter.
- Folkbildningen har att göra, för inte förrän varenda medlem och varenda människa fått den bildning eller utbildning man vill ha och behöver är vi klara.

Monica Widman Lundmark tillträder sin tjänst under senhösten 2015.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 22 december 2015.