Gå till innehåll

Röda sångboken

  • Måndag, 12 januari 2015

Sången är viktig för arbetarrörelsen. Den lyfter värderingar, förenar och stärker, ställer krav, skapar glädje och lindrar sorg. För att väcka nytt liv och energi i arbetarrörelsens sångtradition och knyta an till vår tids stora frågor har ABF tillsammans med en arbetsgrupp bestående av fackförbund, ungdomsförbund, arbetarsångare och utövande musiker tagit fram den Röda sångboken. Röda sångboken innehåller både tidlösa klassiker som nyskrivna skildringar av 2000-talets verklighet.

Intervju med Peter Gustavsson, verksamhetsutvecklare på ABFs förbundsexpedition och ansvarig för projektet ”Röda Sångboken":

- Varför "röda sångboken"?, sång för samhällsförändring - fungerar verkligen det? 

PG: Röda Sångboken har tagits fram utifrån en längtan bland fackliga medlemmar att sjunga mer på möten, utbildningar, manifestationer, till vardags och till fest. Boken är en modern och uppdaterad motsvarighet till de sångböcker arbetarrörelsen gett ut ända sedan sin tillkomst.

Att sjunga tillsammans skänker glädje och bygger gemenskap, och det är en viktig del i varje verklig samhällsförändring. Gladast vinner, som det brukar heta. Röda sånger innehåller dessutom starka budskap om fred, frihet och solidaritet, som ger styrka och mod till röda klappande hjärtan.

- Vilken är din favvosång?

PG: "Det här är ditt land" - Mikael Wiehes översättning av vad som kallats den amerikanska arbetarklassens nationalsång - är en finstämd hyllning till ett land som tillhör dig och mig och inte de höga herrarna. Den sjungs med fördel tillsammans med Kents "Sverige", som beskriver ett land där du är välkommen hit "vem du än är, var du än är".

- Hur har boken mottagits och vilka står bakom projektet? 

PG: Boken har sålt väldigt bra och vi trycker nu en andra upplaga efter att redan ha sålt 7 000 exemplar. Jag märker hur fler och fler fått upp ögonen för sången igen och gör precis det vi vill - sjunger i samband med olika arrangemang eller rentav startar sånggrupper. Det har varit ABF som drivit projektet tillsammans med Leopard förlag och flera fackförbund - inte minst IF Metall där initiativet till boken kom till genom en kongressmotion. 

- Nämn dina tre bästa ögonblick i år med sångboken? 

PG: Det största ögonblicket var att slutligen hålla i den färdiga boken för första gången efter två års arbete med att ta fram den, bläddra igenom sidorna med alla dessa noter och sångtexter och presentationstexter och titta på det underbara omslaget av Lotta Kühlhorn. Ett annat stort ögonblick var att få presentera boken för LOs representantskap i maj i år, och höra hela salen stämma upp i den nya version av "Vi bygger landet" med Jerry kompande på dragspel. Ett tredje oförglömligt ögonblick var sångkvällen jag ledde på SSUs valläger i augusti - vilken kraft, vilken energi, de ville aldrig sluta sjunga!

- Hur gör jag för att komma igång med sång, kör och musik och politik? 

PG: Samla ihop några sångglada vänner, kontakta ABF på din ort och starta en sångcirkel. Se till att ni har sångböcker och kolla om det inte finns någon eller några i gruppen som kan kompa på något instrument. Introducera sångboken och ge var och en i uppdrag att plocka fram en sång de tycker om eller vill pröva på. Finns det folk i er omgivning som har erfarenhet av körsång och att ta ut stämmor och så vidare är det fantastiskt, annars prövar ni er fram och utvecklas i takt med att ni sjunger upp er tillsammans. Se till att sångerna ni väljer inte är för svåra till att börja med, utan testa hellre era gränser med mer svårsjungna sånger efter hand. Prata gärna om sångerna ni sjunger - utgå från introduktionstexterna som finns till varje sång och ta reda på mer med hjälp av böcker, nätet och människors erfarenheter av sångerna. Leta fram andra sånger ni gillar genom Spotify, YouTube, skivor, kassetter, andra sångböcker och -häften. Eller gör som Joe Hill, och många fler gjort före er, - skriv egna politiska texter till populära och lättsjungna melodier. När ni känner er redo - ta er ett schysst namn och börja sjunga på olika arrangemang. Eller gör inte det - fortsätt sjunga tillsammans för att det är roligt att göra det, utan krav på att behöva framträda inför andra.

- Var beställer jag? 

PG: Du beställer genom att klicka in på abf.se/RodaSangboken. Beställer du många exemplar, på en gång, får du mängdrabatt. Tänk på att boken är en populär present och att det går lätt att sälja böcker vidare i din förening eller fackklubb.

Röda sångboken har använts vid flera tillfällen i verksamhet runtom i landet. Bland annat vid allsång på Socialistiskt forum 2014, Sveriges största forum för vänsterdebatt som arrangeras av ABF Stockholm och LO-distriktet i Stockholms län. Läs mer om Röda Sångboken och beställ den här.

För frågor kontakta Peter Gustavsson, verksamhetsutvecklare på ABFs förbundsexpedition, e-post: peter.gustavsson@abf.se
  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 22 december 2015.

Beställ Röda Sångboken

Röda sångboken på ABF Play

Wiehe-mini

Se Mikael Wiehe och Frida Appelgren framföra Keops pyramid från Röda sångboken.

Kontakt

Peter Gustavsson