Gå till innehåll

Terrordådet manar till kamp för ett samhälle som håller samman

  • Fredag, 23 oktober 2015

ABF är i chock sedan gårdagens terrordåd, som berövat oss en av våra resurspersoner i Trollhättan och visar på vad som händer när våldsretoriken får fäste. Vi får aldrig ge vika för hatet.

Torsdagen den 22 oktober begicks Sveriges värsta terrordåd i modern tid på Kronans skola i Trollhättan. Polisen har nu bekräftat att gärningsmannen drevs av rasistiska motiv och rubricerar det som hatbrott. Han attackerade och mördade skolbarn för att han tyckte att de hade fel hudfärg.

Politiskt våld sker aldrig i ett vakuum. Vi vet att förövaren inspirerats av samhällsdebatten. Vi känner också till den våldsretorik och bottenlösa rasism som sprids av näthatare varje dag, varje minut. Och vi har sett de attacker mot flyktingförläggningar som skett under de senaste veckorna.

Samtidigt vet vi att hatet närs av sociala problem, och att växande klyftor utmanar och försvagar det demokratiska systemet. Vi vet att orter och samhällen runt om i vårt land drabbats av nedgång och hopplöshet i spåren av arbetslöshet och ett allt glesare socialt skyddsnät.

ABFs arbete handlar om att motverka klassamhället och stärka folkrörelserna. Med bildning och kultur som verktyg arbetar vi för att bygga tilltro i en tid av växande misstro. Folkbildning ger människor kraft att tillsammans med andra vara skapande och förändrande. Så kan vanmakt förändras till engagemang, människovärde och demokrati värnas.

En viktig utgångspunkt för ABF är att arbeta mest med de grupper samhället gett minst. ABF driver verksamhet på Kronogården i Trollhättan inom ramen för Kvinnokoden, som syftar till att stärka och skapa utvecklingsmöjligheter för kvinnor med utländsk bakgrund. Projektet sker i samverkan med föreningen Mötesplats för kvinnor och har blivit möjligt genom stöd från Trollhättans kommun.

En av de mördade vid torsdagens terrordåd var aktiv i ABFs film- och musikverksamhet. Vi är bestörta över att mista honom, hans insatser och engagemang, och riktar våra tankar till hans nära och kära.

Just nu genomför ABF studiecirklar i svenska och samhällskunskap med omkring 14 000 asylsökande på cirka 100 platser i landet. Vi har uppnått detta resultat efter drygt sju veckors intensivt arbete. Vår ilska och frustration över terrordådet i Trollhättan ger oss förnyad energi att fortsätta detta arbete för att skapa meningsfulla verksamheter för personer i asylprocessen. Asylboendena behöver inte bli vänthallar, utan kan bli mötesplatser med det nya landet.

Trollhättan och Sverige är i sorg. Vi uppmanar alla till att visa sin avsky mot det högerextrema våldet och att fortsätta kampen för ett samhälle som håller samman. Vi får aldrig ge vika för hatet.

Helén Pettersson, förbundsordförande ABF


Anna-Lena Heydar, ordförande ABF Fyrbodal
  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 22 december 2015.