Gå till innehåll

Vävning med havsutsikt

  • Måndag, 13 april 2015

Förena njutning med lärande: ABF Haninge erbjuder vävkurser på ön Landsort, i svenska skärgården. Bakom initiativet står Margaretha och Jaak Sjöblom Kriisa som driver kurserna parallellt med uthyrning av stugor och gästhamn.

Margareta Sjöblom Kriisa är född och uppvuxen på Landsort. Efter att ha bott i trettio år på Väddö, i Stockholms norra skärgård, beslutade hon sig för att tillsammans med sin man flytta tillbaka till Landsort och byta yrkesbana. Margaretha, som tidigare arbetat som sjuksköterska, och Jaak, som rektor, bestämde sig för att börja driva gästhamn och stuguthyrning på ön. I samband med detta bestämde sig Margaretha för att utveckla ett annat intresse: vävning. 
– Vävning och andra hantverkstekniker ligger mig varmt om hjärtat, så därför kändes det naturligt och utmanande att försöka kombinera stuguthyrningen med olika kurser, varav vävning just nu varit mest aktuell, berättar Margaretha Sjöblom Kriisa.
– När militären för några år sedan lämnade ön fick vi möjlighet att hyra en före detta förrådsbarack som vi nu inrett för vävkurser, utställningar och andra sammankomster, fortsätter Margaretha Sjöblom Kriisa.


Kurserna som anordnas i samarbete med ABF Haninge vänder sig till både nybörjare och vana vävare. Under fem dagar samlar man genom ABF, deltagare för att väva, umgås och njuta av skärgårdsliv. Kursen har plats för sex deltagare åt gången som får boende i stuga med självhushåll.
– Men första middagen äter vi tillsammans och kaffepannan står på i vävlokalen hela dagarna, säger Margaretha Sjöblom Kriisa.

Under kursen får deltagarna arbeta i sin egen takt utifrån tidigare erfarenhet med stöd av värdparet. Kursen pågår i fem dagar och deltagarna hinner med förvånansvärt mycket på den tiden, som både mattor, löpare och annat.
– Den unika, karga ytterskärgården är i sig en inspirerande kreativ miljö och deltagarnas omdöme är just detta att de hundraprocentigt kan gå in för sitt skapande och samtidigt få en doft av havet och livet i skärgården.

Kursen erbjuds vid två tillfällen under 2015: den 15-19/9 samt den 20-24/9. För mer information och bokning kontakta: Margaretha Sjöblom Kriisa, tel. 0709 562 561, e-post: sjoblomkriisa@gmail.com eller ABF Haninge.

Text: Jenny Olwan


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 22 december 2015.