Gå till innehåll

ABF, en del av spel- och cosplayvärlden

  • Måndag, 15 februari 2016

I helgen anordnades Närcon Vinter 2016 som är ett tredagar långt spel- och cosplaykonvent. Flera tusentals ungdomar samlades på konventet för att bland annat spela dataspel och rollspel, samt för att lyssna till föreläsningar och paneldebatter. Det hölls även ett flertal turneringar i e-sport, samt ett svenskt mästerskap i cosplay som sändes på SVT. ABF deltog under dagarna med fokus på framför allt aktiviteter inom cosplay som är en ny, spännande och växande rörelse i Sverige.

Den 12 -14 februari hölls Närcon Vinter 2016 i Linköping. NärCon arrangeras två gånger om året för att ge ungdomar som är intresserade av främst cosplay, men även spel och anime en mötesplats.

Cosplay betyder costume play och är en form av performance där deltagarna klär ut sig i dräkter och accessoarer för att föreställa en specifik figur eller idé. Idén kommer ursprungligen från Japan och bakom utklädnaden ligger ofta mycket arbete med att skapa dräkt och sminkning. Cosplay är en växande rörelse i Sverige och det främst bland ungdomar.

ABF deltog på helgens konvent med föreläsningar och workshops i exempelvis zombieöverlevnad, teater för skräckslagna och dataspelsprogrammering. ABF erbjöd också en mötesplats för de deltagare som ville få nya vänner, prata cosplay, programmera dataspel eller bara ta en paus från aktiviteterna.
– Det är en självklarhet att ABF ska arbeta med detta och med hjälp av Närcon lär vi oss mer om spelrörelsen så att vi kan nå ut till fler ungdomar med vår verksamhet, säger Herman Geijer, verksamhetsutvecklare på ABFs förbundsexpedition.

ABF har samarbetat med Närcon sedan sommaren 2015. Bland annat har ABF deltagit i Närcon Sommar, samt tagit fram ett studiematerial för studiecirklar i cosplay.
– Cosplay är en viktig del av ABFs verksamhet. Det utmanar vår traditionella syn på hantverk, återbruk och scenframträdande.
– Dessutom är cosplay i stor utsträckning normkritiskt och många av de ungdomar som är engagerade känner sig ofta utanför och har därför stor glädje av att träffa likasinnade genom oss, berättar Herman Geijer.

Cosplay har varit en del av ABFs verksamhet länge och en av de avdelningar som bedriver mest av den verksamheten är ABF Norrtälje. Arbetet började för omkring 12 år sedan då ABFs cirkelledare, Malin Svedberg, höll studiecirklar i manga och serieteckning.
– Det var så många deltagare som tyckte det var kul så vi blev nyfikna på att ta det vidare med att också börja sy egna dräkter med koppling till det vi tecknade, berättar Malin Svedberg.

Det hela utvecklades till att bli en grupp bestående av omkring 100 personer i blandade åldrar mellan 12-30 år.
– Några av dessa har varit med i gruppen från dess start, vilket är nästan 12 år! Flera har också fortsatt med hantverk och senare börjat i design- och konstskola, berättar Malin Svedberg.

Gruppen är en blandning av de som intresserar sig mest för teckning, de som intresserar sig mest för hantverket (cosplay) och de som föredrar tv-spel. Det finns inga krav på förkunskaper för att delta, men det finns ett grundkrav: deltagarna måste vara snälla mot varandra.
– Inkludering är en viktig princip i vår grupp. ALLA ska accepteras som de är och få vara med, säger Malin Svedberg.

För att stärka gemenskapen gör gruppen förutom studiecirklar även flera andra aktiviteter tillsammans. Exempelvis så anordnar de picknickar på olika teman, köper tyger tillsammans och deltar i konvent på olika teman. I år deltog flera av de yngre deltagarna i Närcon Vinter. Gruppen har även en Facebook-sida för utbyte av tankar och idéer.
– Det finns en stark gemenskap i gruppen som har utvecklats till att bli en liten community av människor med samma intressen som stöttar varandra i vått och torrt.
– Exempelvis när en av deltagarna tog studenten, då åkte hela gruppen dit för att fira hen, berättar Malin Svedberg.

– Det är fantastiskt givande att arbeta med detta. Att känna att man ger många av ungdomarna en meningsfull fritid.
– Men det är viktigt att komma ihåg att det inte är vi som bestämmer. Det bygger helt på deltagarnas engagemang. De ska få leda och göra vad de är intresserade av. Vår uppgift på ABF är att göra det möjligt och att stödja och stötta, avslutar Malin Svedberg.

Text: Jenny Olwan

Kontakta ABF Norrtälje för mer information om deras arbete.
Läs mer om Närcons konvent här.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 3 maj 2016.

Kontakt

Herman Geijer