Gå till innehåll

ABF på Almedalen 2016

 • Tisdag, 28 juni 2016

Den 3 - 10 juli är det dags för Almedalsveckan. Under 8 dagar kommer företrädare för de svenska politiska partierna, allehanda intresseorganisationer och företag att samlas för att diskutera politik och samhällsfrågor i Visby, Gotland. ABF kommer att finnas på plats med olika aktiviteter och spännande samtal!

För över 40 år sedan höll Olof Palme ett tal från ett lastbilsflak i Almedalen. Det blev början till utvecklingen av en gigantisk mötesplats där samtliga etablerade politiska partier i dag deltar -  Almedalsveckan. I dag har Almedalsveckan vuxit till att bli ett enormt populärt evenemang med föreläsningar, seminarier och  tusentals besökare.

I år kommer ABF att finnas på plats med ett tält på Cramérgatan mitt emot Campus Gotland. Temat för tältet är Välkommen hit! som är en del av ABFs asylverksamhet. Läs mer om Välkommen hit! här. Under veckan bjuder vi på intressanta aktiviteter och samtal. Hitta några av våra programpunkter nedan:


Arabiska och persiska från dag ett
Måndag - torsdag kl 10:00 - 14:00
Under 2015 beslutade regeringen om en särskild folkbildningsinsats i svenska för nyanlända - Svenska från dag ett. Satsningen innebär att studieförbunden får särskilda medel för att asylsökande och personer som fått uppehållstillstånd och som fortfarande bor kvar på anläggningsboende ska få möjlighet att läsa svenska och stärka sina kunskaper om det svenska samhället. 160 000 personer sökte asyl i Sverige under 2015. I ABF genomfördes cirklar och språkcaféer tillsammans med 33 000 av dessa i över 155 kommuner över hela landet.

Under Almedalsveckan vi vill ge en känsla av hur det kan vara att etablera sig i ett nytt land genom att lära sig ett nytt språk. Besök oss och lär dig Arabiska och persiska från dag ett!

ABFs panelsamtal

 • Måndag 4/7 kl. 16:00 - 16:30
  Kan de äldre folkrörelserna ta vara på de krafter som finns i dag, kan de förnya sig? Vi diskuterar folkrörelser och engagemang med utgångspunkt i ABF och Tiden Tankesmedjans antologi Folkrörelser skärp er! Deltagare: Per Grankvist, samtidsanalytiker, Brit Stakston, mediestrateg & författare, Anna Westberg, kampanjchef på Skiftet.

 • Tisdag 5/7 kl. 16:00 - 16:30
  Hur kan vi tillsammans jobba framåt för ett värdigt flyktingmottagande?
  Deltagare: Helén Pettersson, ordförande, ABF, Carin Forsberg, projektledare för ABFs asylverksamhet.

 • Onsdag 6/7 kl. 16:00 - 16:30
  Under Almedalsveckan släpper ABF, Hyresgästföreningen och LO en välkomstbok som ska ge introduktion till det svenska samhället för nyanlända. Deltagare: Helén Pettersson, ordförande, ABF, Marie Linder, ordförande, Hyresgästföreningen och Berit Müllerström, andre vice ordförande, LO.

 • Torsdag 7/7 kl. 16:00 - 16:30
  Hur kan studiemotiverande och uppsökande insatser göra att ett nytt kunskapslyft når de som behöver det mest? Deltagare: Monica Widman-Lundmark, förbundssekreterare, ABF, Thor Rutgersson, författare & folkbildare.


Moderator: Peter Gustavsson, ABF.

Text: Jenny Olwan • Dela artikel
 • Skriv ut

Senast ändrad den 1 juli 2016.