Gå till innehåll

Folkbildande om turismens konsekvenser

  • Tisdag, 30 augusti 2016

Att resa i världen och upptäcka nya platser kan vara härligt och berikande, men det finns också baksidor med resandet. I takt med att vi blir allt mer medvetna om klimatförändringar och socioekonomiska orättvisor har orättvisa förhållande inom turistindustrin uppmärksammats på senare år. I höst håller ABF en tankeväckande studiecirkel på temat ”Turismens konsekvenser”.

Julia Tengblad Söder, cirkelledare på ABF och initiativtagare till ämnet, har själv gått en ambassadörsutbildning hos Schyst resande, ett nätverk som syftar till att lyfta frågor om hållbar turism genom informationsmaterial, utbildningar och rapporter.
Intresset för ämnet väcktes hos Julia Tengblad Söder på hennes egna resor runt om i världen.
– Det är ett intressant och viktigt ämne där studiecirkeln är en bra form för att skapa diskussioner och väcka nya tankar, säger Julia.

Skapad kultur
Studiecirkeln är uppbyggd på fyra teman – hållbar turism, verklighetens turism, exotifiering och en studieträff som kommer handla om Schyst resandes rapportsläpp som sker under hösten. Cirkeln utgår delvis från Schyst resandes material, blandat med filmvisning och artiklar.
Det första temat, hållbar turism, fokuserar på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Delen om verklighetens turism handlar om arbetsvillkor och turismens baksidor.
– I det här avsnittet diskuteras spåren som turismen lämnar efter sig, både individuellt och på en samhällsmässig nivå. Det handlar om allt ifrån ökande alkoholproblematik och sexhandel till att hotellkomplex breder ut sig och påverkar lokalbefolkningens tillgång till marken.
Det tredje cirkeltillfället tar upp den sociala biten av turism och exotifiering och hur kultur skapas för att tillfredsställa turismen, samt volontärturism.
– Att vilja hjälpa till och göra gott är en fin tanke, men det kan också göra skada. Volontärturism på barnhem riskerar till exempel att leda till att barn far illa och blir objektifierade och utnyttjade.
I den fjärde och sista delen av studiecirkeln diskuteras Schyst resandes arbete i samband med det rapportsläpp som ska ske under hösten.

Att väcka tankar
Ämnet är i högsta grad folkbildande. Framförallt hoppas Julia att det ska leda till intressanta diskussioner.
– Om de här frågorna väcks, det vill säga att det finns baksidor med turismen, innebär det förhoppningsvis att människor blir mer medvetna om sitt eget resande. Det kan handla om alltifrån att inte duscha för länge i ett land som har brist på färskvatten, till att möta kulturer och människor med andra blickar.

Studiecirkeln ”Turismens konsekvenser” sker under fyra träffar med startdatum den 26 oktober. Läs mer här.

Text: Jenny Lindgren
Foto: Kathrin Aleite

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 30 augusti 2016.