Gå till innehåll

Folkbildning med Adam Sandler

  • Fredag, 1 april 2016

Rickard Sandler var ledande inom grundandet av Arbetarnas bildningsförbund 1912. Han var socialdemokratisk politiker och hann förutom att grunda ABF både vara Sveriges statsminister, utrikesminister och finansminister innan sin död 1964. Något många inte känner till är Rickard Sandlers släktskap med den amerikanska komikern, filmproducenten och skådespelaren Adam Sandler. ABF har lyckats få en intervju med Adam Sandler för att prata om folkbildning och hans släktskap med Rickard Sandler.

Hej Adam! Kul att du kunde ta dig tid till en intervju.
- Hej, ja det är roligt att prata om något annat än mina filmer för en gångs skull.

Din relation till svensk folkbildning är ju okänd för de allra flesta. Berätta!

- Hade jag bott i Sverige hade jag nog gått studiecirklar som ung och kanske fått möjlighet att utveckla min karriär på ett annat sätt än jag gjort. Jag är ju väldigt förtjust i Strindberg och hade förmodligen varit mer på teater och gjort mer ”seriösa” roller. Jag älskar vad jag gör just nu, men folkbildningen hade nog öppnat andra dörrar för mig.
- Rickard Sandler är en avlägsen släkting till mig, men han har ändå funnits närvarande som en viktig person. Ibland säger vi ”Vad skulle Rickard ha sagt eller gjort” i någon situation som kan uppstå. Många av mina skämt har faktiskt kommit till just så. Rickard är ju känd för sin slapstick, i alla fall inom familjen. Happy Gillmore är till och med halvt om halvt baserad på honom. Scenen ”You eat small pieces of shit for breakfast” sägs vara något han sa till Bondeförbundets partiledare Olof Olsson i början av 30-talet.

I filmen Billy Madison (1995)  så går du om skolklasser hela tiden, kan det på något sätt representera en kritik av det formella lärandet och hur folkbildningens friare form är en bättre metod för kunskap och bildning?
- Roligt att du lagt märke till det. Jo, det fanns med som en av grundidéerna när jag var med och skrev manuset. Det är svårt att göra sådana filmer i Hollywood i dag. Underhållning är ju roligt, men jag vill också förmedla ett djupare budskap, som en hegeliansk världsuppfattning. Kanske har jag fått en del av Rickards syn på det hela eftersom han ändå gjorde den första svenska översättningen av Karl Marx "Kapitalet".

Tack för din tid och hoppas att vi får se mer av Rickard Sandler i dina framtida filmer och roller.
- Jag ska göra vad jag kan. Tack och bock för en trevlig pratstund!


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 3 maj 2016.