Gå till innehåll

Gatsmart odling med ABF

  • Tisdag, 3 maj 2016

Kan man verkligen odla grönsaker och kryddor trots att man bor mitt bland betong och asfalt? Ja, det går alldeles utmärkt. ABF har tagit fram materialet ”Gatsmart odling”, en studiehandledning för den som vill lära sig odla i stan. På ABF Örebro har man redan satt igång ett flertal cirklar med visionen om att Örebro ska bli den mest ”ätbara” staden.

Tomas Hjort, stadsodlingskonsulent på ABF Örebro, kom i kontakt med boken ”Gatsmart odling” av Ulrika Flodin Furås. 
– Jag tyckte idén att odla i stadsmiljö lät spännande och att det var något som kunde passa ABF, säger Tomas Hjort och fortsätter:
– Tillsammans med författaren av boken har vi tagit fram en jättebra studiehandledning och utbildat ett flertal cirkelledare i ämnet.
Tomas Hjort har även varit ute och inspirationsföreläst lokalt om stadsodling. Intresset har varit stort och de allra flesta som Tomas har varit i kontakt med är positivt inställda. Stadsodlingsprojektet, med målet att fler ska odla på ytor mitt i stan, inleddes förra året i samarbete med Hyresgästföreningen och Örebros kommunala bostadsbolag Öbo. 

Vackert omkring sig
I studiecirkeln ges handfasta tips på vad man kan odla och inte minst inspiration till var man kan odla. Det ges även råd om vilken jord som är bäst att använda, vad man ska tänka på när det gäller skötsel, vilka växter som trivs i olika miljöer, hur man planterar och odlar klimatsmart.
– Det finns många anledningar till att odla mitt i staden. Förutom att man får fina råvaror så blir det vackert där man bor, plus att man lär känna sina grannar. 
Tomas Hjort drog igång cirklarna i första hand ur hållbarhetssynpunkt, men har upptäckt att hälsoaspekten och den sociala aspekten är minst lika viktiga. 
– Odling ger inte bara närproducerade, nyttiga och goda grönsaker. Det är också kontaktskapande och fungerar integrerande när man gör saker tillsammans. 
– Genom odlingen får till exempel boende i ett bostadsområde ett gemensamt intresse. Personer som tidigare varit grannar börjar plötsligt prata med varandra vilket i sin tur leder till ökad trygghet i bostadsområdena.

Odla överallt
Odlingsplatser i stan är en växande trend. Bland annat i storstäder som Amsterdam, Berlin och Paris, där den sistnämnda ligger i framkant inom stadsodling. De flesta som vill börja odla på någon av Paris outnyttjade grönytor får tillstånd av stadens borgmästare. I Örebro har ABFs studiecirklar bidragit till att stadsodling hittills dragit igång på tio olika platser, bland annat på en parkeringsplats. 
– Parkeringsplatsen var rätt eftersatt och skulle egentligen utrymmas. Istället för bilar står där numera odlingsrutor och pallkragar fulla med ätbara växter.
Man skulle kunna tro att stadsodlingarna skulle utsättas för förstörelse, men några såna tendenser har ännu inte visat sig enligt Tomas.

Bärbuskar och äppelträd
Efter att odlingscirklarna kommit igång har även Örebros kommun visat intresse och nyligen beslutat sig för att satsa på att skapa en ”ätbar” park i stan.
– Det är verkligen roligt, men så finns det också ett stort intresse för stadsodling. Bara härom dagen ringde en person och frågade: ”vi har ett platt tak på vårt hyreshus, går det att odla på det?”.
– I framtiden hoppas jag att stadens lekplatser har bärbuskar och äppelträd istället för taggbuskar och att det finns odlad mat överallt så att Örebro kan bli Sveriges mest ätbara stad.

Om du också är intresserad av att lära dig odla i staden ta kontakt med din lokala ABF-avdelning.

Text: Jenny Lindgren
Foto: Ulrika Flodin Furås och Gatsmart Odling Örebro  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 30 augusti 2016.