Gå till innehåll

Ivar Lo-priset 2016 till Vibeke Olsson

  • Onsdag, 24 februari 2016

I går, tisdagen den 23 februari, delades fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris år 2016 ut på ABF-huset i Stockholm. Priset om 125 000 kr tilldelades författaren Vibeke Olsson med följande motivering:

"För ett folkbildande berättande som dokumenterar och replikerar den tid som gestaltas. Det gäller teman från såväl andra världskriget och romarriket som folkrörelsernas framväxt i Sverige. Med det vackra och effektiva språket i romanserien om Bricken låter Vibeke Olsson en av Folkrörelsesveriges alla kvinnor träda fram, dels som motor i ett historiskt skeende, dels som individ begränsad av klasstillhörighet och konventioner. Genom att skildra den kristna väckelserörelsens betydelse fyller Vibeke Olsson en lucka i den arbetarlitterära skatten."

Vibeke Olsson är född 1958 på Lidingö. Hon debuterade 1975 med ungdomsromanen Ulrike och kriget som utspelar sig under andra världskriget. Under 1980-talet skrev Vibeke Olsson en historisk romansvit i sex delar där vi får följa en familj i antikens Rom. Hennes senaste roman är Glödens färger, den femte om sågverksarbeterskan Bricken, en romansvit som bland annat speglar arbetarrörelsens och den kristna väckelserörelsens framväxt i Sverige.

Medverkande vid prisutdelningen var LO:s vice ordförande Ingela Edlund, litteraturkritikern Erik Löfvendahl samt sångaren och visdiktaren Jan Hammarlund.

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris instiftades 1986 och delas ut årligen. Det har till syfte att stödja och stimulera litteratur som kommer ur arbetarnas egna led och som för vidare den realistiska tradition som bar upp Ivar Lo-Johanssons författarskap. För mer information.
  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 3 maj 2016.