Gå till innehåll

Mot förtryck och diskriminering

  • Tisdag, 8 mars 2016

ABF uppmärksammar internationella kvinnodagen med att bjuda in till flera spännande evenemang runt om i landet. Bland annat arrangerar ABF Västernorrland en heldag i Sundsvall där ett av seminarierna lyfter kvinnohistoria inom textil och broderi.

På Kulturmagasinet i Sundsvall arrangeras den 8 mars ett evenemang på internationella kvinnodagen späckat med intressanta seminarium, spännande utställningar och underhållning. Bakom arrangemanget står ABF tillsammans med bland andra Sundsvalls kommun, Fredrika Bremer Förbundet och medlemsorganisationer som S-Kvinnor, F! och Kristdemokratiska Kvinnoförbundet.
– Det här är 22:a året i rad som ABF är med och samarbetar med programkommittén inför internationella kvinnodagen i Sundsvall, säger Eivor Schultz, verksamhetsansvarig på ABF Västernorrland.
– Syftet med evenemanget är att få igång en diskussion om jämställdhet och om kvinnors situation utifrån olika perspektiv.

Skildrar kvinnors villkor

I årets program diskuteras bland annat löneskillnader mellan kvinnor och män. I ett annat seminarium avhandlas social klass och etnicitet i relation till jämställdhet. En av huvudpunkterna under dagen är seminariet ”Styrka och sammanhållning – kvinnohistoria i textil” som hålls av textilkonstnären Ulrika Mars. Industri- och kvinnohistoria är ämnen hon ofta utgår ifrån i sitt skapande.
– Det är väldigt roligt att bli inbjuden av ABF som föreläsare till det här evenemanget. Jag har under min tid som textilkonstnär upptäckt att berättelsen om kvinnors textila arbetarhistoria delvis saknas och vill därför lyfta fram den. Jag använder det textila materialet för att skildra kvinnors villkor genom personliga motiv och berättelser med bakgrund av industrihistoria, säger Ulrika Mars.

Skrivarskola för tjejer
Liksom varje år delas priserna ”Trädet” och ”Tårtan” ut till årets jämställdhetsarbetare och årets kvinnliga företagare. Utöver musikunderhållning, med bland annat trubadur och rappkör, kommer det även finnas pysselverkstad och skrivarskola för tjejer. Inbjudan till evenemanget riktas till allmänheten och inträdet är gratis.
– Vi förväntar oss att det kommer ungefär lika många besökare som förra året, runt 300-400 personer. Många besökare har gjort det här evenemanget till tradition, man kommer i ett helt tjejgäng eller mor och dotter för att uppleva dagen tillsammans, avslutar Eivor Schultz på ABF Västernorrland.

För mer information om evenemanget på Kulturmagasinet i Sundsvall läs här. För övriga evenemang som ABF arrangerar runt om i landet för att uppmärksamma internationella kvinnodagen läs här.

Text: Jenny Lindgren

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 3 maj 2016.