Gå till innehåll

Nytt år innebär nya tag med ABF – när fler läser ökar jämlikheten!

  • Tisdag, 26 januari 2016

Vi lever i en tid då klassamhället växer. ABF arbetar för att motverka den utvecklingen genom flera folkbildningsinsatser. En viktig del i dessa är arbetet med att se till så att alla barn får en möjlighet att lära sig läsa. Därför har ABF tillsammans med LO tagit fram Läs för mig!, som är arbetarrörelsens satsning att få fler vuxna att läsa med barn. Häng med i arbetet du också!

– Att kunna läsa och ta del av kunskap är en förutsättning för att lyckas i skolan och senare i livet. Det handlar om att praktiskt utjämna skillnader och ge alla en bra grund att stå på genom livet, säger Monica Widman-Lundmark, ABFs förbundssekreterare.

Bakgrunden till satsningen är de senaste årens utveckling då flera undersökningar visat att barns läsförmåga försämrats. Den trenden ska vi tillsammans vända. Under 2014 tog ABF tillsammans med LO initiativ till projektet Läs för mig! 

I Läs för mig! har ABF och LO tillsammans tagit fram ett studiematerial som vänder sig till föräldrar och vuxna. Föräldrar är den viktigaste förebilden för barn när det gäller att utveckla språket. Att samtala med sina barn om ord och att läsa högt för och tillsammans med dem är av avgörande betydelse för att de ska få ett rikt och varierat språk. För barn gör inte som vuxna säger, utan som vuxna gör – men hur gör vi egentligen?

Du hittar studiematerialet i ABFs webbutik. I webbutiken kan du också ladda ner eller skriva ut affischen Lässtigen. Sätt upp den hemma, på arbetsplatsen eller i föreningslokalen för att få tips och idéer om högläsning.  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 3 maj 2016.