Gå till innehåll

Var ToK-klok på ABF Huddinge!

  • Tisdag, 5 april 2016

I mer än 10 år har personer med funktionsnedsättning kunnat komma till ABF i Huddinge för att spela teater. Därför har ABF i samarbete med FUB i Huddinge sökt och blivit beviljade ett bidrag från Allmänna Arvsfonden för att starta projektet ”En annan del av Huddinge – Vi Teater och Kulturkloka – Vi ToK-kloka”.

ABF i Huddinge vill att personer med funktionsnedsättning ska få synas och ta del av samhället som alla andra och vill genom teaterföreställningen synliggöra och sprida kunskap om gruppens villkor i samhället till skolor, allmänhet och beslutsfattare. På samma gång som man har kul!

Just nu är 4 teatergrupper med funktionsnedsatta igång med sammanlagt 28 deltagare från både Huddinge, Haninge och Borkyrka. ABF träffade deltagaren Niklas, 18 år, och pratade om varför han gillar att spela teater.
Gunilla, ABF:
Hur länge har du varit med i teatern, Niklas?
Niklas:
Sen jag var 10 år.
Gunilla, ABF:
Vad tycker du är roligast?
Niklas:
Hela teatern är kul!
Gunilla, ABF:
Vilken teaterövning är bäst, tycker du?
Niklas:
Att få göra improvisationer.
Gunilla, ABF:
Vad har du fått göra för roller?
Niklas:
Jag har bl.a. varit Jocke med kniven i Pippi Långstrump, Vanheden i Jönssonligan, Vädergubben Tobias i Folk och rövare i Kamomilla stad. Och så spelade jag sopborste i Skönheten och Odjuret.
Gunilla:
Vad har du för roll nu?
Niklas:
Vi spelar musikalen SPÖK och jag är en gäst som dör när jag får en biljardboll i huvudet.
Gunilla
: Finns det någon roll du skulle vilja spela?
Niklas:
Jag skulle vilja vara Sirius Black i Harry Potter och jägaren i Micke och Molle och en av bröderna i Bröderna Lejonhjärta.

Niklas ser fram emot att få börja i vuxengruppen efter sommaren.

Teatern är ett lyckat verktyg för människor. På samma gång som man har kul ihop så jobbar man med kommunikation, samspel, empati och känslor. Självkänslan hos deltagarna stärks när de känner att de kan och törs. Genom dessa aktiviteter ges deltagarna en möjlighet att uttrycka känslor, drömmar, åsikter och önskningar. Dessutom får alla ett socialt kontaktnät med många kompisar.

Bli ToK – klok och kom och titta på föreställningarna på ABF Huddinge. Mer information hittar du här.

Text: Gunilla Wester, teaterledare, ABF Huddinge  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 3 maj 2016.