Gå till innehåll

Fira första maj med ABF

  • Lördag, 29 april 2017

ABF är med och arrangerar firandet av arbetarrörelsens internationella högtidsdag första maj. Välkommen att fira med oss runt om i landet!

Första maj är arbetarnas internationella helgdag. Dagen firas runt om i världen av olika organisationer, partier och fackföreningar med demonstrationståg och möten. Den allra första förstamajdemonstrationen i Sverige skedde 1890 på 21 platser över hela landet.
ABF deltar som vanligt i firandet och arrangerar evenemang på flera platser i landet. I Malmö sker firandet tillsammans med LO och Socialdemokraterna i Folkets Park där det bjuds på flera olika aktiviteter för både barn och vuxna. Det kommer vara alltifrån dans- och musikunderhållning till tal av politiska representanter, såsom kommunstyrelsens ordförande. Det är också i Malmö som statsminister Stefan Löfven i år håller sitt förstamajtal under parollen ”Svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas”.
Det sker även andra samarrangemang på första maj i Skåne mellan ABF, LO och Socialdemokraterna med likande aktiviteter. Bland annat i Hässleholm, Bromölla och Kristianstad.

Främja folkbildningen
Utöver traditionellt firande, såsom demonstrationståg och politiska tal, arrangerar ABF även andra typer av aktiviteter som är kopplade till arbetarrörelsen. För att främja folkbildningen startar bland annat ABF Norr Boden från och med första maj ett samarbete med Coop Forum i Boden och kommer ha ett bord i butikens entréhall. Platsen kommer fungera som en slags annonsplats där presentation av ABF:s verksamhet kommer stå i fokus.
– Vi tyckte att första maj, som ju i år infaller på en måndag, var en ypperlig dag att påbörja samarbetet med Coop Forum, säger Thomas Mariedahl, verksamhetsledare på ABF Norr Boden.

En mötesplats
– Vi ställer upp ett bord i entrén på Coop Forum mellan klockan 11 och 12. På självaste första maj kommer jag och kollegor att stå där som representanter från ABF med en för dagen passande och trevlig invigningsaktivitet, prata om folkbildning och ABFs verksamhet. Tanken är att det ska bli en kundhörna där människor kan mötas, berättar Thomas Mariedahl.
Därefter kommer ABF Norr Bodens medlemsorganisationer och föreningar att finnas på plats i Coop Forum i Boden en timme varje dag för att presentera sin verksamhet.
För att se fler av ABFs arrangemang kring förstamajfiranden runt om i landet besök abf.se

Text: Jenny Lindgren

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 29 april 2017.