Gå till innehåll

Gör egna hudvårdsprodukter

  • Måndag, 13 februari 2017

Är du nyfiken på hur man tillverkar naturlig ekologisk hudvård? I vår arrangerar ABF inspirerande studiecirklar i ämnet. Öka din medvetenhet om vad du smörjer in dig med och lär dig göra egna hud- och hårvårdsprodukter på ett enkelt och roligt sätt. 

Kursen om ekologisk hudvård arrangeras av ABF Stockholm och ABF Södertörn. Den utförs i två steg vid två helgtillfällen. Vid första tillfället lär sig deltagarna att tillverka kallrörd fast tvål, rengöringsprodukter och eko-certifierad deodorant. Alla råvaror som används är hundra procent naturliga. Ledare är Hélène Rosagården som har gedigen erfarenhet av att tillverka ekologiska naturvårdsprodukter.
– Under det andra tillfället ägnar vi oss åt att göra emulsioner, det vill säga att blanda vatten och fett för att göra hudkrämer. Det är lite mer avancerat, men resultatet blir fantastiskt, berättar Hélène Rosagården.
I kursen ingår även en teoridel om råvarornas funktion och effekt på huden, samt hur väldoftande eteriska oljor påverkar vårt välbefinnande.

Som att följa ett recept
Båda kurstillfällena är oberoende av varandra så det går bra att delta enbart vid ett helgtillfälle. 
– Det ger förstås djupare förståelse för själva processen om man deltar vid båda tillfällena, säger Hélène som har en önskan om att egentillverkning av hud- och hårvårdsprodukter ska bli lika självklart förekommande i tidningar och TV som matlagning och bakning.
– Det är inte särskilt svårt när man väl har lärt sig grunderna. Det är faktiskt inte svårare än att följa ett matrecept.
– Dessutom finns det stora vinster att lära sig det här, såväl för naturen som för människan. Plus att det blir jättefina, helt egendesignade produkter.

Nöjda deltagare
Det var genom sitt intresse för hälsokost, eteriska oljor, naturlig hudvård och anti-aging som Hélène själv började intressera sig för ämnet.
– När jag började tillverka egna hud-och hårvårdsprodukter för femton år sedan insåg jag hur enkelt det var och att det blev hög kvalité. 
– Många cirkeldeltagare tycker att det är kul och kreativt att få skapa något eget och blir också väldigt nöjda med resultatet. Jag vet flera deltagare som kommit till rätta med olika hudproblem efter att de börjat använda sina egentillverkade krämer, avslutar Hélène Rosagården.

Text: Jenny Lindgren
Foto: Hélène Rosagården

Kommande helgkurser: 
ABF Stockholm
Slutet på februari (Kontakta ABF Stockholm för mer information) 

ABF Södertörn
25-26 mars 
8-9 april

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 29 april 2017.