Gå till innehåll

Feminism, genus, demokrati och krig – ABF engagerar sig för jämställdhet

  • Tisdag, 7 mars 2017

ABF uppmärksammar internationella kvinnodagen, den 8 mars, med att arrangera inspirerande föreläsningar och evenemang runt om i hela landet. Läs här vad som händer nära dig!

Aldrig förr har det väl varit viktigare att vi organiserar oss och står upp för frågor som rör jämställdhet- och demokratiarbete. För att uppmärksamma betydelsen av internationella kvinnodagen arrangerar ABF-avdelningar över hela landet inspirerande och lärorika evenemang i samverkan med andra organisationer och föreningar som delar vår syn på jämställdhet och demokrati.

På Folkets Hus i Karlskoga anordnar bland annat ABF en heldag med filmvisning, föreläsningar och workshops på temat jämlikhet, genus och könsnormer. På temat skillnader i arbetsmiljö mellan kvinnor och män håller ABF Lund en föreläsning med efterföljande paneldebatt. ABF Botkyrka-Salem har ett kvällsevenemang med inbjudna föreläsare, såsom författaren Susanna Alakoski och Nursel Awrohum från Assyriska Kvinnoförbundet som ska prata om assyriska kvinnors dubbla utsatthet i krigets Syrien. Andra teman som arrangeras under dagen är bland annat internationellt jämställdhetsarbete, klass- och demokratifrågor, samt skildringar av starka kvinnoporträtt.

Viktigt att samlas
Internationella kvinnodagen har sitt ursprung i början av 1900-talet och den tidiga arbetar- och kvinnorörelsen. Det var dock först 1977 som FN antog en resolution som rekommenderade ett allmänt officiellt firande av en internationell kvinnodag. ABFs förbundssekreterare, Monica Widman-Lundmark, säger så här om ABFs engagemang under den 8 mars:
– Det är viktigt att samlas för att uppmärksamma kvinnors löner, arbetsmiljöer och andra jämställdhetsutmaningar. Att få in jämställdhetsarbetet som en del av vardagen är fortfarande en utmaning för hela samhället.
– Med vår verksamhet bidrar folkbildningen till jämställdhetsutveckling. Vi arbetar för att kvinnor och män ska ha samma möjligheter, rättigheter och ansvar.

För övriga evenemang och föreläsningar som ABF arrangerar runt om i landet för att uppmärksamma internationella kvinnodagen sök på vår webbsida för att hitta evenemang där just du bor.

Text: Jenny Lindgren

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 29 april 2017.