Gå till innehåll

Läsa fantasy och sci-fi med feministisk blick

  • Tisdag, 10 oktober 2017

Intresset var stort när ABF Örebro bjöd in till föreläsning och samtal på temat ”Feminism, sci fi och fantasy”. Genren diskuterades utifrån ett feministiskt perspektiv och det gavs boktips inför höstens kommande studiecirkel på samma tema.

Emelie Bergermark är en av initiativtagarna till ABF Örebros så kallade nördkultursatsning. En verksamhet som växer, där studiecirklar arrangeras på teman inom bland annat science fiction och fantasy i tv-serier, film och litteratur.
– Vi skapade ett Facebookevenemang inför föreläsningen och blev positivt överraskade att så många kom. Det var både nya och bekanta ansikten, kvinnor och män i olika åldrar, berättar Emelie Bergermark, verksamhetsutvecklare på ABF Örebro.
Att intresset för fantasy och science fiction ökar tror Emelie Bergermark delvis beror på att genrerna breddats och att de inte upplevs som lika obskyra längre.
– Science fiction och fantasy är dessutom idealiskt för att utforska genus som en social konstruktion.

Feministisk analys
I den planerade studiecirkeln kommer man läsa sci fi- och fantasy-böcker utifrån ett feministiskt perspektiv, där man bland annat studerar karaktärernas roller, vad de gör och hur de porträtteras.
Inbjuden till ABF Örebros föreläsning för att tala om ämnet, var Camilla Nilsson, litteraturvetare och bibliotekarie. Camilla Nilsson har analyserat genrerna och är lite av en expert på området.
– Många deltagare hade väldigt intressanta synpunkter och tankar. Det fanns en samstämmighet i bristen på kvinnliga förebilder inom genren, både författare och karaktärer, och en önskan om att finna och läsa om fler, berättar Camilla Nilsson.

Bryta mot normer
Traditionellt sett är båda genrerna mansdominerade, såväl av karaktärer som författare. De har också blivit låsta till en viss publik, pojkar och män, som antas ha en viss förväntan på litteraturens innehåll.
– De kvinnliga läsarna glöms lätt bort eller antas inte vara intresserade, men det är precis tvärtom, menar Camilla Nilsson.
Det finns givetvis exempel på klassiska kvinnliga sci fi- och fantasykaraktärer, som till exempel Ellen Ripley i Alien-filmerna, Hermione i Harry Potter-böckerna och Prinsessan Leia i Star Wars-filmerna. Camilla Nilsson poängterar dock att kvinnor inom sci fi och fantasy ofta blir objektifierade och att det är tydligt att de är skapade utifrån en manlig blick.
– Att inte se sig själv representerad gör något med en, något som jag tror kvinnliga författare kan se och förstå på ett helt annat sätt än manliga författare.
– Som kvinnlig sci fi- och fantasyförfattare innehar du dessutom en dubbel position, men också en dubbel möjlighet. Du kan skriva om dina upplevelser av att vara kvinna i samhället, men du kan även gå utanför patriarkatets gränser och skapa helt nya världar, bortom normer, värderingar och konventioner.

Komplexa karaktärer
Att sci fi-genren fått ett så starkt genomslag just nu tror Camilla beror mycket på den uppmärksammade TV-serien ”The Handmaid’s Tale”, som bygger på sci fi-boken med samma namn, skriven av Margaret Atwood.
– Serien kom ut precis rätt i tiden. Framför allt kopplat till valet i USA och Donald Trump som president, och hur en alltmer religiös agenda fått ta plats i landet.
– Sen tror jag att många saknar en feministisk blick på kultur överlag och efterfrågar större komplexitet i karaktärer och mer representation av marginaliserade grupper i samhället. Det är en brist på det perspektivet i litteratur generellt, men kanske särskilt inom sci fi och fantasy.

ABF Örebro drar igång "Feministisk bokcirkel – inriktning sci fi & fantasy" den 30 oktober. Är du intresserad av att delta i cirkeln kan du kontakta ABF Örebro här.
Vill du veta mer om ABF Örebros övriga nördkulturverksamhet kan du kolla in deras Facebookgrupp här.

Text: Jenny Lindgren
Foto: Camilla Nilsson


I bild: ett urval av sci fi- och fantasyverk som det tipsades om under föreläsningen:
"The Dispossessed" av Ursula K. Le Guin
"Den nya Evas passion" av Angela Carter
"Left Hand of Darkness" av Ursula K. Le Guin
"Tjänarinnans berättelse" av Margaret Atwood


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 10 oktober 2017.